"Když budou chtít Afghánci odcestovat do zahraničí za prací nebo za vidinou lepšího života, budou moci zažádat o pasy a víza a legálně zemi opustit. Nikdo se je nebude snažit zastavit," řekl v úterý syn zesnulého vůdce Tálibánu mully Muhammada Umara. "Opouštět zemi chaoticky, jak jsme toho teď u některých lidí svědkem, je problém pro všechny," dodal mulla Jakúb, který nyní působí jako zástupce šéfa Tálibánu.

Na letišti v afghánské metropoli Kábulu, odkud denně startují desítky evakuačních letů s cizinci a jejich afghánskými spolupracovníky, panuje nadále chaotická situace. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v úterý oznámil, že Tálibán již nepouští na kábulské letiště žádné Afghánce. Davy lidí, kteří v blízkosti letiště setrvávají, vyzval k návratu domů.

Satelitní snímek plochy mezinárodního letiště v Kábulu, kde 23. srpna 2021 pokračovaly evekuace
Rusko chce z Afghánistánu evakuovat stovky lidí. Vyslalo čtyři letadla

Bývalí zaměstnanci afghánské vlády, příslušníci afghánských bezpečnostních sil, lidskoprávní aktivisté a další lidé mají strach, že se jim bude chtít Tálibán pomstít. Hnutí chce, aby evakuace z Kábulu skončily k 31. srpnu, tedy k termínu stanovenému dříve pro odchod zahraničních vojsk.

Americký prezident Joe Biden úterý potvrdil, že Spojené státy, jejichž jednotky střeží kábulské letiště, mají v plánu ze země odejít ke konci srpna.