Tyto parlamentní volby se zdály být ještě před pár týdny duelem Roberta Fica a Andreje Kisky. Bude tomu tak v sobotních volbách?
Je to určitě součást příběhu těchto voleb. Robert Fico reprezentuje stranu Směr, nese politickou zodpovědnost za to, že se mohl Marián Kočner roztahovat na Slovensku, že si pravděpodobně mohl objednat vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a že mohl korumpovat soudce. To je jakoby jeden svět. A proti němu stojí svět, který reprezentuje Andrej Kiska, který Fica už de facto třikrát porazil v prezidentských volbách, přinutil ho společně s tisíci lidmi na náměstí odstoupit z funkce premiéra a zabránil mu, aby se stal předsedou Ústavního soudu, kdy ho dopředu odmítl jmenovat. Je to boj Slovenska, které se snaží ovládnout mafie, a Slovenska, jež chceme vrátit lidem, kteří tu žijí.

Jaroslav Naď, dvojka kandidátky Obyčejných lidí (OLaNO) ve slovenských volbách
Přicházejí lidé už nezatížení komunismem. To je šance, říká Jaroslav Naď

Neukradl vám ale tento příběh lídr Obyčejných lidí Igor Matovič, který se stal s tvrdou antikorupční kampaní lídrem opozice?
Igor Matovič dělá dlouhodobě dobrou práci způsobem, kterým upozorňuje na korupci. Je zdatný v marketingu a je dobře, že svým výletem do Cannes k vile Ficova exministra financí Jána Počiatka vizualizoval, jak si mohl tento člověk dovolit tak velkou vilu, když je podezřelý z rozsáhlé trestné činnosti. Volič na to zareagoval, ale zatím jsou to jen průzkumy a uvidíme, jak se lidé v sobotu rozhodnou.

Chce být exprezident Kiska premiérem?
Andrej Kiska, stejně jako celá strana Za lidi, si počká na výsledek voleb. Rozdělovat si jakékoli posty před volbami je nepatřičné. Ale jedním z důvodů, proč do toho zápasu Kiska šel a proč jsme se k němu na kandidátce Za lidi přidali, bylo porazit Fica a vrátit Slovensko lidem prostřednictvím nové důvěryhodné vlády. Vlády bez Ficova Směru, bez Slovenské národní strany a bez fašistů.

Co kromě toho, že chcete Slovensko takto řekněme očistit, ještě voličům nabízíte?
V první řadě chceme bojovat proti korupci. Tento rok nás navíc v parlamentu čeká klíčová volba nového generálního prokurátora, což je osoba, která má na Slovensku velmi silné postavení. Chceme tuto volbu změnit na veřejnou tak, aby jí předcházela velká debata veřejnosti a aby kandidáty nenavrhovali jen poslanci, ale i odborná veřejnost a samotní prokurátoři.

Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí svobody v centru Bratislavy 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Shromáždění, které uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko,
Dva roky od vraždy. Slovensko si připomíná výročí smrti novináře Kuciaka

A další věci?
Je tu třeba otázka zdravotnictví. Za třicet let jsme téměř nic neinvestovali do nemocnic. Přitom podle některých odhadů uniká ze zdravotnictví až 1,2 miliardy eur ročně. Lidé někdy čekají i od čtyř ráno na lístek s pořadím na ošetření. A pak je tu školství, kdy nejšikovnější Slováci studují buď u vás, nebo v Anglii či Německu. Malé jsou i platy učitelů. Dalším problémem je výzkum, který není napojený na výrobu, a i proto jsme stále jen montážní dílnou Evropy.