„Ruská armáda nezaznamenala během uplynulých 24 hodin na východě Ukrajiny žádný velký pokrok,“ upozornilo v sobotu ráno na sociálních sítích britské ministerstvo obrany. Důvodem pomalého postupu Rusů je podle stejného zdroje skutečnost, že ukrajinským jednotkám se nadále daří bránit, a to jak ze vzduchu, tak z moře. 

„Navzdory tvrzení, že strategický přístav Mariupol je pod kontrolou ruských jednotek, pokračují ve městě těžké boje. Ruské armádě se tak nedaři postupovat na Donbas,“ konstatuje dále britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném souhrnu situace na bojišti. 

Podle ukrajinské armády jsou ukrajinské síly obklíčeny v ocelárnách Azovstal a pokračuje tam ruské bombardování, a to i ze strategických bombardérů. K odminování přístavu vyslalo ruské velení ženijní jednotky.

Ve zničeném Mariupolu stále čeká na evakuaci asi sto tisíc civilistů. Podle ruské agentury RIA Novosti umožní Moskva evakuaci vojáků a civilistů, kteří se v současnosti ukrývají v ocelárnách Azovstal, za podmínky, že Ukrajinci nad areálem vyvěsí bílé vlajky.

Ukrajinské úřady mezitím informovaly o nálezu dalšího masového hrobu, který se nachází asi deset kilometrů na východ od Mariupolu, a to ve vsi Vynohradne. Podle Kyjeva Rusové na tomto místě pohřbívají zabité obyvatele Mariupolu. Satelitní snímky přitom již dříve odhalily hromadné pohřebiště ve městě Manhuš, které leží západně od Mariupolu. 

Ruský křižník Moskva v Sevastopolu na Krymu na snímku z 30. března 2014.
Při potopení křižníku Moskva zemřel námořník, 27 se pohřešuje, obrátilo Rusko

Ukrajinský generální štáb v pátek varoval před možnou ruskou ofenzívou v Chersonské oblasti. „Ruská armáda v současnosti provádí vzdušný průzkum oblasti,“ informoval ukrajinský deník The Kyiv Independent s odvoláním na armádní zdroje. 

V oblasti Donbasu ukrajinské jednotky podle generálního štábu za uplynulý den odrazily osm útoků nepřítele. 

Oděsu zasáhly ruské rakety

Ukrajinský přístav Oděsa, který leží u Černého moře, se stal terčem ruských střel Kalibr s plochou dráhou letu, informovala v sobotu odpoledne na sociální síti Telegram ukrajinská agentura Unian. Vojenské velitelství Jih pak podle agentury potvrdilo, že v Oděse byla zasažena městská infrastruktura. „Nebezpečí trvá,“ varovalo zároveň.

„Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna,“ napsal Unian, který na sociální síti zveřejnil také záběry letící ruské střely. Agentura Reuters uvedla, že dvojice raket zasáhla vojenské zařízení, další dvě pak obytné budovy. 

Útok už na twitteru odsoudil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého bylo jeho jediným cílem šířit teror. Rusko by mělo být označeno za stát podporující terorismus a podle toho by se s ním mělo zacházet, míní. „Žádný obchod, žádné kontakty, žádné kulturní projekty,“ napsal.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho útok na Oděsu směřoval proti logistickému terminálu, kde podle Moskvy bylo velké množství zbraní z USA a z evropských zemí.

Kancelář ukrajinského prezidenta nejprve informovala, že raketový útok na Oděsu si vyžádal pět mrtvých a 18 zraněných. Později upřesnila, že zemřelo nejméně osm osob, a to včetně tříměsíčního dítěte. 

Všechna města na východě Luhanské oblasti, která ještě drží ukrajinské síly, dnes čelila palbě ruského dělostřelectva, řekl podle BBC gubernátor Serhij Hajdaj.

Terčem ruského ostřelování se stal také Charkov, kde vypukly požáry a čtyři lidé utrpěli zranění, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda. Dodal, že média původně hlásila čtyři zabité, než tyto informace zdravotnické úřady upřesnily.

Ukrajinská média z hlášení armádního velení zdůrazňují, že u Izjumu v Charkovské oblasti byly do bojů nasazeny a již utrpěly ztráty jednotky ruské 64. motostřelecké brigády, jejíž příslušníci jsou podezřelí z válečných zločinů ve městě Buča u Kyjeva. V Buči, kterou Rusové načas okupovali, se zatím našla těla 412 zavražděných obyvatel, uvedla agentura Unian.

Civilisté opouštějí za doprovodu vojáků samozvané Doněcké lidové republiky Mariupol.
Ukrajinka se vydala zachránit rodiče z Mariupolu. Viděla naprostou apokalypsu

Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo asi o 21 600 vojáků, 854 tanků a 2205 dalších obrněnců, 177 letadel a 154 vrtulníků, odhadl ukrajinský generální štáb. Moskva uvedla, že ruské bojové síly dnes zabily až 200 ukrajinských vojáků a zničily přes 30 vozů ukrajinské armády. Tvrzení znepřátelených stran však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.