Už od čtvrtka se po celém Polsku demonstruje proti nečekanému zpřísnění interrupčního zákona. Protesty už mají i název: Všepolská stávka žen. Hesel má hnutí řadu, to z méně peprných zní: Nerozhodujte za nás! O víkendu byl médii spontánní výbuch protestů zaznamenán po celém Polsku. V pondělí byly zcela zablokovány ulice průvody demonstrujících na více než sto místech země. Ve středu mají polské ženy v plánu, že na protest nepůjdou do práce. V pátek podle deníku Gazeta Prawna organizátoři plánují kompletní blokádu metropole, pomoci jim v tom mají Polky z celé země.

Demonstrace v Polsku proti rozhodnutí Ústavního soudu o potratech
Polsko ve varu. Proti zpřísnění interrupcí se protestuje již pátý den

„Ostrůvky krajní levice vždy toužily po sociální revoluci, je to patrné na současných útocích na církev,“ řekl v TVP náměstek ministra pro infrastrukturu Marcel Horala. „I když jsou určitě v průvodech i lidé, kteří nejsou pro úplné povolení potratů, špice průvodů, která udává směr, je vždy levičácká. Jen doufám, že většina těch, kteří se protestů účastní, prozře a pochopí, že jim (vůdcům) vůbec nejde o důstojnost žen. Je to boj o základ naší společnost, o katolickou víru,“ doplnil Horala.

Polští policisté již byli několikrát obvinění z přemrštěné brutality a tupé aktivity. Šéf Sejmu z vládní konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS) Ryszard Terlecki našel na rouškách protestujících opozičních poslankyň obrazce připomínající mu symboliku Hitlerjugend. Jak informovalo rádio RMF zákonodárkyně s transparenty podporující Všepolskou stávku žen a protestující proti zlovůli ústavního soudu obklopily mocného předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského. Terlecki je nechal parlamentní stráží vyvést ze sálu a obvinil je z propagace nacismu, čímž zablokoval úterní jednání parlamentu.

Při pondělní blokádě varšavský ulic už byla situace na hraně. Do dvou protestujících žen blokujících dopravu najelo vozidlo. Řidič BMW jednu z žen podle RMF zranil, musela být s lehčími zraněními převezena na ošetření do nemocnice. Muž z místa ujel, policie ho ale ve středu našla a zatkla. Nejeden komentář v polských novinách se ptá, kam až stupňující se vztek může zajít.

Rozhodnutí soudu

Podle nálezu polského ústavního soudu byly výjimky v současném zákonu umožňující interrupci plodu s těžkými vadami neústavní. Přitom polský potratový zákon patří mezi nejpřísnější v EU. 98 procent z celkem 1100 potratů bylo v roce 2019 provedeno u našich severních sousedů právě kvůli těžkým a neoperovatelným vadám. Mezi zbývající výjimky patří už jen těhotenství v důsledku znásilnění či incestu. Předsedkyně ústavního soudu Julia Przylebska po pěti dnech protestů v úterý pro televizi Polsat řekla, že stále existuje možnost, kdy je potrat i v těchto případech možný, například když je matka v ohrožení života. Odmítla jakoukoliv kritiku nálezu a obvinila ze lži všechny, kteří spekulují, že by soud jednal na zakázku konzervativních kruhů.

Podnět k soudu totiž předložila skupina poslanců z PiS. Tváří podání byl poslanec vládní strany Bartolomiej Wroblewski. Ten je nyní podle informací Gazety Wyborczy kandidátem PiS na nového ombudsmana. Julia Przylebska je blízkou přítelkyní Jaroslawa Kaczyńského. Deník Gazeta Wyborcza informoval o tom, jak předseda chodí za předsedkyní k ní domů na obědy. Kromě jediného byli všichni ústavní soudci vybráni stranou PiS. Podle odborníků je soud nyní ultrakonzervativní a podle opozice je navíc ovlivňován politikou vládní strany.

Demonstrace v Polsku proti rozhodnutí Ústavního soudu o potratech
Církev děkuje, v ulicích syčí slzný plyn. Polsko zpřísnilo potratový zákon

Už ve středu může nastat v Polsku nečekaná situace. Pracovat budou jen muži. Ženy budou ve stávce. Jedná se o výzvu, která je hojně sdílena na Facebooku, který v posledních dnech pro demonstrující pod transparentem Stávka žen funguje jako hlavní komunikační platforma. Radí se zde například, aby si ženy vzaly tzv. sick-day, nebo požádaly o volno na ošetřování člena rodiny, nebo zašly darovat krev.

Vicepremiér a předseda menší koaliční strany Dohoda Jaroslaw Gowin si nad současným děním v pondělí v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita umyl ruce a řekl, že PiS by měl co nejrychleji přijít s nějakým uspokojujícím řešením. Z PiS snaha o nějaký kompromis zatím nezazněla, že se bude muset interrupční zákon předělat je ale jisté. Ovšem i nový zákon bude muset být komfortní s posledním nálezem ústavního soudu.