Podle předpovědi Světové meteorologické organizace na následujících pět let zveřejněné minulý týden nás čekají horké časy. Odborníci mimo jiné s 90procentní pravděpodobností očekávají, že do konce roku 2025 se podaří prolomit další rekord v kategorii Nejteplejší rok v historii lidstva  a že Atlantský oceán se stane místem nejděsivějších hurikánů, co námořníci pamatují.

Co se týče letošního roku, meteorologové tvrdí, že velká část severní polokoule bude o 0,8 stupně Celsia teplejší než v posledních desetiletích a že extrémní sucho na jihozápadě USA v žádném případě neskoční, napsala agentura AP.

Korálové útesy.
Důkaz globálního oteplování. Havajské korálové útesy ohrožují extrémní deště

Pařížská dohoda o klimatu z roku 2015 si pro letošek dala za cíl udržet oteplování jen o několik desetin stupně vyšší. Jenže zpráva uvádí, že existuje čtyřicetiprocentní šance, že alespoň jeden z roků následující pěti let bude teplejší o 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální dobou.

Jak upřesňuje AP, jedná se o ten přísnější ze dvou stanovených pařížských cílů. V každém případě už dnes je Země o 1,2 stupně Celsia teplejší než v časech před první průmyslovou revolucí, tedy za českého národního obrození v první polovině 19. století.

Světová meteorologická organizace svoji předpověď oproti loňské zprávě razantně zhoršila, tehdy prolomení pařížských kritérii předpokládala s dvacetiprocentní pravděpodobností.

Enormní nárůst

„Dvojnásobný negativní nárůst je enormní. Ale rychlejší a vyšší oteplování nám potvrdila zdokonalená technologie měření zejména v polárních oblastech,“ uvedl Leon Hermanson, britský klimatolog z MetCenter, který se na předpovědi podílel. „Je to další z řady varování z poslední doby, že už opravdu musíme podniknout rázná opatření,“ pokračoval Hermanson.

Lední medvěd. Ilustrační snímek
Další ohrožený druh. Budoucnost ledních medvědů není růžová, vědci našli příčinu

Jeho kolega z Pennsylvánské státní univerzity Michael Mann sdělil AP, že je „téměř jisté, že svět v příštích několika letech alespoň jednou překročí prahovou hodnotu oteplování stanovenou v Paříži.“ Podle něho ovšem tato situace, kdy po dobu jednoho nebo dvou let vystoupí celosvětové oteplení nad 1,5 stupně Celsia, není tak znepokojující, jako kdyby se to změnilo v dlouhodobý trend. K tomu podle Manna ale nedojde ještě několik desetiletí a stále se tomu dá zabránit. Musí však existovat vůle.