Vlna veder na severozápadě USA a jihozápadě Kanady si kromě jiného vyžádala uzavření škol a center, kde se očkovalo proti covidu-19. V místních obchodech jsou vyprodané přenosné klimatizační jednotky a ventilátory, města proto otevřela pro občany klimatizovaná chladicí centra, kam si mohou přijít od veder dočasně odpočinout.

Zřícený dům u Miami na Floridě na snímku z 24. června 2021
Zřícený dům na Floridě si vyžádal jedenáctou oběť. Stále se pohřešuje 150 lidí

V Portlandu, který je nejlidnatějším městem amerického státu Oregon, se již v neděli dostala teplota přes 44 stupňů Celsia a v pondělí odpoledne na tamním letišti naměřili 46,1 stupně Celsia. Seattle ve státě Washington zaregistroval v pondělí teplotu 41,6 stupně. V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 1940, kdy se začaly vést záznamy.

V Seattlu je přitom průměrná teplota v červnu 19 stupňů Celsia. "Když je 21 stupňů, tak je pěkný den, všichni jsou venku v kraťasech a tričkách, ale tohle už je absurdní," řekl AFP jeden z místních obyvatel. Dodal, že si připadá, jako by byl na poušti.

"Vleklá, nebezpečná historická vlna veder bude pokračovat celý tento týden," uvedly kanadské vládní úřady, které vydaly varování pro provincie Britská Kolumbie a Alberta a také pro část provincie Saskatchewan, část Severozápadního území a Yukonu. Takto dlouho trvající extrémní vedra jsou přitom podle expertů velice nebezpečná pro zdraví obyvatel.

Bitva u Little Bighornu
KVÍZ: Tam blízko Little Bighornu je indiánská zem. Co vše víte o známém masakru?

Vzhledem k vysokým teplotám spojeným s intenzivním suchem již v USA vypuklo také několik požárů. Ohnisko nazvané "Lava Fire" na pomezí Kalifornie a Oregonu se například rozšířilo již na plochu asi 600 hektarů, hasiči jej mají zatím pod kontrolou jen asi z 20 procent. Úřady již nařídily evakuaci asi 10 tisíc místních obyvatel a uzavřely téměř 50kilometrový úsek mezistátní silnice. Region je rovněž známý pěstováním marihuany, podle místních médií tam nyní oheň ohrožuje několik tisíc polí s konopím.

Jednou za několik tisíc let 

Intenzita nynějších veder je podle meteorologů listu The Washington Post tak statisticky vzácná, že ji lze v průměru očekávat jen jednou za několik tisíc let. "Ale klimatické změny vyvolané lidmi učinily tento typ výjimečných událostí pravděpodobnějším," dodávají.

Podle klimatologa Nicka Bonda z Washingtonské univerzity sice hrají změny klimatu v současné situaci svou roli, nicméně pouze sekundární. V první řadě se podle něj jedná o vzácný meteorologický jev, který je však v důsledku klimatických změn ještě intenzivnější.