Nemocnice v prohlášení uvedla, že v těle Navalného byly nalezeny stopy látky, která potlačuje cholinesterázu. O jakou látku se jednalo určí další rozbory. Podobné účinky však mají například hadí jedy, ale také nervové látky jako sarin.

"Klinické nálezy nasvědčují na intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa," uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení. "Působení toxické látky, tedy inhibitoru cholinesterázy, bylo prokázáno několikrát a v nezávislých laboratořích," dodala Charité.

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vychází z vězení
Kdo se pokusil zabít Navalného? Seznam podezřelých je prý dlouhý

Cholinesteráza je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v těle a mozku, má za úkol je přerušovat. Inhibitory cholinesterázy (jako jsou sarin a jiné nervové látky) narušují působení tohoto enzymu v těle, svaly jsou poté zahlceny nahromaděným nervovým přenašečem acetylcholinem a dochází k ochromení jejich běžné činnosti a selhání tělesných orgánů. Otravě lze v určitých případech předejít jen včasným aplikováním protilátky, například atropinu. Přesto většinou dochází k trvalému poškození nervové soustavy.

Nález lékařů v Berlíně je tak v rozporu s tvrzením jejich ruských kolegů v Omsku. Ti podle listu Kommersant otravu vyloučili a za důvod zdravotního kolapsu označili poruchu metabolismu. Vedoucí toxikologie omské nemocnice Alexandr Sabajev dnes agentuře Interfax k poznatkům berlínské kliniky řekl, že i v Omsku byly provedeny testy na přítomnost inhibitorů cholinesterázy v Navavalného organismu, ale zjištěny nebyly. "Prověřovali jsme široké spektrum narkotických, syntetických látek, psychodelik a léčivých látek, včetně inhibitorů cholinesterázy, ale výsledek byl negativní," prohlásil. U Navalného se podle něj ani nevyskytovaly specifické příznaky otravy těmito látkami.

Navalného chrání kriminální úřad

"Nadále existuje vážné podezření z otravy," řekl již dříve na tiskové konferenci mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert, který o tomto podezření hovořil již v pátek. "Je ale potřeba počkat na to, co zjistí lékaři," dodal. Zopakoval také, že okolnosti stavu Navalného musí být plně a transparentně vysvětleny.

Seibert dnes od novinářů čelil sérii otázek, jaký je status Navalného v Německu a zda se zde léčí jako soukromá osoba, nebo je hostem německé vlády. Jasnou odpověď Seibert tisku neposkytl, konstatoval pouze, že cesta německého opozičního předáka do Berlína byla uhrazena ze soukromých zdrojů a že německá vláda z humanitárních důvodů Navalného léčbu v Německu podpořila. Následně dodal, že žádné formální pozvání vláda neučinila a že Merkelová a také francouzský prezident Emmanuel Macron v uplynulém týdnu uvedli, že jsou ochotni přijmout Navalného k léčbě, pokud si to rodina bude přát.

Letadlo s předním ruským opozičním politikem Alexejem Navalným vzlétlo z letiště v sibiřském Omsku. Politik, který je stále ve vážném stavu, doprovází na palubě letadla jeho manželka
Zdravotní stav Navalného: Bez přistání v Omsku mohl zemřít, říkají lékaři

Na doplňující otázku, proč se na transportu Navalného z letiště na kliniku Charité podíleli vedle záchranářů i policisté a proč součástí kolony byla i limuzína, Seibert odvětil, že bylo nutné zajistit co nejrychlejší a bezproblémový převoz pacienta.

Na bezpečnost Navalného podle agentury DPA dohlíží v Charité Spolkový kriminální úřad (BKA). To Seibert zdůvodnil podezřením z možné Navalného otravy, proto musela být jistá bezpečnostní opatření přijata. DPA dodala, že na základě zákona se BKA stará o ochranu členů vlády a jejích zahraničních hostů.

Bez rychlé pomoci mohl zemřít

Když Navalnyj upadl do kómatu, byl na zpátečním letu z cesty po Sibiři, na níž se také zastavil ve třetím největším ruském městě Novosibirsku. Ruští lékaři nejprve otravu vyloučili a uvedli, že jeho stav není vhodný k transportu do Německa. Později ale dali souhlas s převozem.

Lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj, který se na převozu Navalného z Ruska do Německa podílel, později uvedl, že pokud by ve čtvrtek letadlo, na jehož palubě se Navalnému výrazně přitížilo, nepřistálo nouzově v Omsku, hrozila mu podle německých lékařů smrt.