Interferon beta je látka, kterou si tělo umí přirozeně vytvářet při boji proti virům. Pacienti s koronavirem dostali bílkovinu k inhalaci s cílem podpořit imunitní reakci. Interferony zmiňuje v přehledu hodnocených léčiv na covid-19 i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), častěji se používají v kombinaci s antivirotiky pro posílení jejich účinku. V Číně už v počátku epidemie testovali inhalaci interferonů jiného typu.

Čekání na testování v Los Angeles
Koronavirus ve světě: Německo hlásí vyšší počet nakažených, Brazílie má rekord

Předběžné výsledky naznačují, že se u hospitalizovaných pacientů s koronavirem, kterým byl přípravek podán, o 79 procent snížilo riziko vážného průběhu nemoci, při němž může být nutná plicní ventilace. Synairgen také tvrdí, že se dvakrát až třikrát u těchto pacientů zvýšila pravděpodobnost zotavení do té míry, že nemoc neovlivnila jejich každodenní aktivity. Látka podle předběžných závěrů také výrazně u nemocných snížila dušnost a o třetinu zkrátila dobu nutné hospitalizace, v průměru z devíti na šest dnů.

Do studie bylo zapojeno 101 dobrovolníků, kteří byli přijati k léčbě covidu-19 v devíti britských nemocnicích. Polovině byl podán experimentální lék, zatímco ostatní dostali placebo. Společnost Synairgen musela vzhledem k burzovním pravidlům ohlásit předběžné výsledky studie. Dosud však závěry nebyly publikovány v odborném časopisu a nebyla zveřejněna ani všechna data z testů. Britská stanice BBC proto napsala, že nemůže potvrdit tvrzení společnosti o úspěšnosti léčby.

Obrat v léčbě

Pokud se ale prokáže, že účinnost přípravku odpovídá vyjádření Synairgenu, půjde o významný krok kupředu v boji s koronavirem. Vedoucí studie Tom Wilkinson poznamenal, že pokud se stejná úspěšnost prokáže i při větších testech, bude nová léčba představovat „obrat ve hře“. Podle jeho týmu může být přípravek ještě účinnější při podání v raném stadiu nemoci.

Testování na koronavirus v USA
Covidem se nakazilo už přes 15 milionů lidí. Trump vyzval k nošení roušek