Jen přilil olej do ohně. Tak pro změnu hovoří odpůrci rozhodnutí soudce Rogera T. Beniteze ze San Diega zrušit zákaz prodeje útočných pušek v Kalifornii. Jen před čtrnácti dny totiž bylo kalifornské město San Jose místem jedné z dalších brutálních přestřelek. Bývalý sedmapadesátiletý zaměstnanec v železničním depu postřílel devět lidí a poté spáchal sebevraždu. Při vyšetřování bylo ve střelcově domě nalezeno dvanáct střelných zbraní a kolem 22 tisíc kusů nábojů. Žalobu proti zákazu k soudu v San Diegu podal již v roce 2019 řadový obyvatel Kalifornie James Miller společně s Výborem vlastníků zbraní.

Soudce, kterého jmenoval prezident Georg Bush ml., rozhodl, že zákaz porušuje ústavní právo vlastnit zbraň. V Kalifornii zákaz platil od roku 1989 a mezi útočné zbraně patří mimo jiné v USA oblíbený samopal AR-15. Jak píše US Today, Benitez kvality a dokonalost AR-15 přirovnal při čtení rozsudku k švýcarskému noži. Třicetiletý zákaz označil za neúspěšný experiment. „Vláda nemůže vnucovat svou politickou volbu americkým občanům, pokud tím dochází k omezení jejich ústavních práv,“ napsal Benitez v důvodové zprávě podle agentury AP. Vysvětloval rovněž, že se přeci „nejedná o bazuky, houfnice nebo kulomety, ale jen o celkem obyčejné a populární pušky.“

Americký voják Ilustrační foto.
Američtí vojáci při cvičení v Bulharsku obsadili soukromou firmu. Omylem

Kalifornský generální prokurátor Rob Bonty potvrdil, že se hodlá odvolat, verdikt má tak třicetidenní odklad. Guvernér Gavin Newsom ve svém prohlášení uvedl, že rozsudek je „přímou hrozbou pro veřejnou bezpečnost a životy nevinných Kaliforňanů.“ Bonta ho označil za „úplně nesprávný“.

Opačná strana a zastánci volného přístupu ke zbraním rozhodnutí uvítali. Brandon Combs z Koalice pro střelné zbraně napsal na sociálních sítích, že Benitezovo rozhodnutí „potvrdilo to, co už miliony Američanů dávno vědí. Zákazy takzvaných útočných zbraní jsou protiústavní a neudržitelné.“

Omezení přístupu ke střelným zbraním je totiž jednou z priorit prezidenta Joe Bidena. Zákon má však v Kongresu malou šanci na úspěch. „Násilí střelnými zbraněmi v této zemi je epidemií a zdrojem hanby na světové scéně,“ řekl Biden k této problematice. Podle dubnových statistik je v USA denně postřeleno kolem 210 lidí a 106 jich je zabito. Jak ale připomněla CNN, ve většině případů se jedná o sebevraždy. I tak ale je ve Spojených státech zavražděno střelnou zbraní tisíc Američanů ročně.