Výkladní skříň Evropské unie, program studentské výměny Erasmus, je kvůli koronavirové pandemii, stíženému cestování a restrikcím v nejvážnější krizi od svého vzniku. 

Loni například využila stáží Erasmus financovaných Evropskou unií jen polovina Čechů ve srovnání s předcovidovou situací. Paradoxně se tak děje ve chvíli, kdy byly možnost stáží a studijních pobytů výrazně rozšířeny na další skupiny a Evropská unie zvýšila rozpočet na roky 2021-2027 určené na tento program na dvojnásobek – na 28,4 miliardy euro, tedy skoro tři čtvrtě biliónu korun.

Británie se po brexitu Británie stává pro občany z EU cizinou, tvrdší a vzdálenější a nepříznivější než třeba Island.
S Brity je to po brexitu ještě těžší než před ním. Sporů přibývá

Erasmus je přitom nejen podle názoru odborníků, ale Evropské komise, členských států i Evropského parlamentu jedním z nejužitečnějších nástrojů Evropské unie. Jak pro zvyšování úrovně vzdělávání mladých Evropanů, tak pro vzájemné poznávání a budoucí spolupráci. Díky programu Erasmus se pak smíšeným párům, které se právě při Erasmu poznali, narodilo už přes milión dětí.

Konference o budoucnosti Evropy běží i v Česku

Téma Erasmu a obecně pohledu mladých Čechů na Evropskou unii se stalo i proto hlavním tématem otvírací debaty nového cyklu diskusí, jež jsou širší součástí Konference o budoucnosti Evropy. 

Evropská unie zahájila tuto konferenci letos na podzim. Jde o celoevropskou sérii diskusí a iniciativ, ve kterých se mají občané EU vyjádřit, jak si budoucnost sedmadvacetičlenného bloku představují. 

Na úvodní diskusi, kterou jsme živě přenášeli od 17 hodin z brněnské radnice jsme se ptali i na to, zda spojuje občany EU společná evropská identita, zda pomáhají v jejím budování evropský prostor „bez hranic“ a programy jako Erasmus a zda se cítí se být občané unijních států také Evropany a jak se to může se to v budoucnu změnit?

Otázky můžete klást o novému ministrovi pro Evropu

Pozvání k debatě přijali Markéta Gregorová, europoslankyně (Piráti, Zelení/ESA), Mikuláš Bek, senátor a kandidát na ministra pro evropské záležitosti, Jiří Nantl, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a ředitel CEITEC MUNI a Adéla Terezie Hurtová, prezidentka Erasmus Student Network MUNI. Debatu moderoval Luboš Palata z Deník.cz.

Očkování proti koronaviru v Itálii
Evropa se kvůli covidu propadá do dluhů. K šetření se nikdo nemá

Akce jste se mohli zúčastnit od 17 hodina na této stránce nebo na facebookovém profilu Denik.cz. 

Své komentáře a dotazy jste mohli pokládat prostřednictvím aplikace Sli.do.

Realizaci akce, která je organizována jako součást Konference o budoucnosti Evropy, podpořila Evropská unie.

EuractivEuractivZdroj: EuractivDeník v rámci rozšiřování informací o EU uzavřel dohodu o výměně materiálů se serverem EURACTIV.cz, který přináší jedna z nekvalitnějších informací o Evropské unii. EURACTIV.cz je členem evropské mediální sítě EURACTIV, která v současné době působí ve 13 evropských zemích. Kromě Bruselu, kde je EURACTIV považován za jedno z nejvýznamnějších médií podporujících debaty o evropské politice a legislativě, působí také v Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Slovensku, Polsku a dalších státech střední a východní Evropy. Měsíčně zasáhne více než milion unikátních čtenářů.