Prvních deset dnů, až do 20. září, bude podle ministerstva zdravotnictví testovací provoz. Postupně by však textovku mělo mít v mobilu až čtyřicet tisíc očkovaných. „Každému, kdo má ukončené očkování a uplynula osmiměsíční doba, přijde informační SMS zpráva,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Třetí dávku pak odborníci důrazně doporučují rizikovým skupinám. Mezi ně patří nejen lidé starší šedesáti let, ale také pacienti s chronickým onemocněním či se sníženou imunitou.

Přeočkovat by se pak měli nechat také zdravotníci či pracovníci v sociálních službách. Nechat si aplikovat třetí dávku mohou ale i lidé z jiných věkových kategorií. Jedinou podmínkou je zmíněná osmiměsíční lhůta od druhé dávky.

Žáci ve školách by se měli dnes otestovat potřetí a naposledy. Ilustrační foto.
Covid a školáci: Nakažených dětí je dvakrát víc než loni. Už od prázdnin

Zájem o třetí dávku se mohou do registračního systému zapisovat od 20. září. Již se ale nebude očkovat v očkovacích centrech, ale pouze v nemocnicích a u praktických lékařů. Ve velkých očkovacích centrech se již očkovat nebude. Aplikovány pak budou pouze mRNA vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Ovšem lidé s ukončeným očkováním vakcínou AstraZeneca či JohnsonJohnson rozhodně nemusí mít obavy. Odborníci potvrzují, že vakcíny lze v této změně kombinovat.

Další vlna

V Česku podle epidemiologů postupně nabírá na síle další vlna epidemie. Ve středu odhalily laboratoře 376 pozitivních testů. Po pondělí (391) a úterý (583) se jedná o třetí nejvyšší denní nárůst od 8. června. Nicméně ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek se před poslanci nechal slyšet, že počet nakažených roste podle realistického scénáře.

„Jedná se o fázový posun oproti Německu nebo Rakousku či dalším zemím. Nicméně stále je v populaci potencionální možnost denní přírůstku přes jeden tisíc nakažených,“ upozorňuje Dušek.

Testování ve školách.
Testování ve školách skončí, oznámil Vojtěch. Děti budou i nadále nosit roušky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO 2011) nicméně uklidňuje. Podle jeho slov je Česko ve zcela jiné situaci, než bylo při nástupu epidemie v loňském roce. Očkovaných je již téměř 5,8 milionů obyvatel, onemocnění Covid-19 prodělalo cirka 1,7 milionů lidí.

Číslo ale bude pravděpodobně vyšší, jelikož u některých proběhlo onemocnění zcela bez příznaků, někteří jej vyleželi jako „běžnou“ chřipku a otestovat se nenechali. „Musíme počítat s tím, že budou čísla stoupat. To ale neznamená, že by musely stoupat i počty vážných případ. Ve srovnání s loňským rokem je počet hospitalizovaných v nemocnicích až čtyřikrát nižší,“ říká ministr zdravotnictví.

Jeho resort by pak přistoupil k opatřením, pokud by muselo být kvůli vážnějšímu průběhu onemocnění hospitalizováno denně 50 nakažených. Ministr zdravotnictví znovu připomněl, že opatření v podobě lockdownu ve hře zatím není.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Jsme na úpatí další vlny epidemie, varoval Vojtěch. Situace ale není dramatická

V Česku by pak i v těch nejhorších variantách vývoje epidemie byla začala platit režimová opatření. Tedy nutnost nošení ochrany dýchacích téměř všude, mnohem více by byl vyžadován doklad o očkování, testu, či prodělané nemoci covid-19. „Určitě by se nejednalo o uzavírání provozoven, obchodů a tak dále. To platí,“ dodává ministr.