Úspěch či neúspěch Česka v boji s koronavirem je velmi relativní věcí, a to i když se chceme porovnávat jen s našimi sousedy. Zatímco ve srovnání s Německem (178 tisíc nakažených a 8200 úmrtí), nebo s Rakouskem (16 500 nakažených a 633 úmrtí) jsme na tom dobře, v přepočtu na počet obyvatel prohráváme s Polskem i se Slovenskem.

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Babiš jednal s Prymulou o jeho budoucnosti. Nabídl mu post vládního zmocněnce

Slovensko je po všech stránkách evropským premiantem. „V počtech na milion obyvatel jsme na tom nejlépe ze všech 41 zemí Evropy,“ nechal se slyšet premiér Igor Matovič. Slovenské počty jsou oproti Česku o mnoho menší – 1500 nakažených a 28 úmrtí, takže i v přepočtu na milion obyvatel je Slovensko až pětkrát lepší. V minulých dnech navíc na Slovensku nepřibyl žádný nakažený, včera pak jeden. Česká čísla byla zhruba 8700 nakažených a přes 300 mrtvých. I proto se Slovensko zdráhá souhlasit o připojení se ke středoevropskému otevírání hranic, aby nečelilo nákaze z více postižených zemí, z Rakouska či Česka.

„Pokud nebude riziko nákazy vyšší než na Slovensku, tak logika říká ty hranice otevřít,“ říká ministr zahraničí Ivan Korčok. Zároveň dodává, že vše závisí na epidemiologické situaci v daných zemích. Zatím Slovensko povolilo cesty do Česka jen na den bez nutnosti nastoupit karanténu ve státních zařízeních.

Prymula: ne Romům

Obavy ze sousedů ale panují i v Česku. A to z nákazy od Romů z osad. „Právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území,“ tvrdí epidemiolog Roman Prymula. Naštval tím europoslance Petera Polláka.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
Bojí se mě kvůli popularitě. Prověrky jsou účelové, říká epidemiolog Prymula

„Čekal jsem všechno možné, ale to, že pan náměstek ministerstva zdravotnictví partnerské země bude Slovensko kritizovat navzdory faktu, že v boji proti koronaviru jsme na špičce a zavedli jsme mnoho opatření pro ohrožené skupiny, takovou kritiku jsem opravdu nečekal,“ uvedl pro Romea.cz. „Konstatování pana náměstka je plné stereotypů a předsudků.“

Evropa proti koronaviru.Zdroj: Deník