Zdůrazňuje, že o přijatých protiepidemických opatřeních rozhoduje ministerstvo zdravotnictví, ale jeho resort se snažil některé původní striktní příkazy zmírnit a převést je do formy doporučení.

„Cílem bylo vyladit manuál tak, aby obsahoval proveditelné pokyny. Do škol odešel v úterý a obsahuje závazná nařízení i doporučená opatření. Mytí rukou v teplé vodě logicky spadá do druhé kategorie podle možností škol. Jistě nikdo nechtěl, aby během měsíce byla ve všech třídách zavedena teplá voda,“ uvedl.

Testování žáku pomoci PCR testu ze slin.
PŘEHLEDNĚ: Opatření v novém školním roce. Žáky čekají testy, bez nich omezení

Nepředpokládá se ani plošné uzavírání škol a přechod na distanční výuku: „Nastavená hygienická pravidla říkají, že výskyt infekce u jednoho žáka nemá vést k vypnutí celé třídy nebo dokonce školy. Proběhne standardní trasování kontaktů a jejich vyhodnocení. Daná třída projde PCR testy a do karantény půjdou jen ti, kteří budou mít pozitivní konfirmační PCR test. Ostatní se budou normálně účastnit výuky.“

 Robert Plaga se také ohlíží za svými čtyřmi roky v úřadě. „To, co jsem si předsevzal v oblasti zvýšení atraktivity učitelské povolání, se povedlo měrou vrchovatou. I přes ekonomický pokles platy rostly tak, že letos bude naplněno programové prohlášení vlády a navíc pedagogové dosáhnou na 130 procent průměrné mzdy v národním hospodářství. To je výjimečný úspěch, neboť v minulosti paběrkovali kolem 105 procent,“ říká šéf resortu.

Děti, které se nenechají testovat, budou muset od září nosit ochranu dýchacích cest.
Žáci bez testů budou mít zakázáno zpívat. Svačiny si snědí o samotě

 Vyzdvihuje i snahu ministerstva posílit roli ředitelů škol a zbavit je nadměrné administrativní zátěže. Povedla se podle něj i změna financování regionálního školství.

Robert Plaga ukončil svoje členství v ANO a ve volbách nekandiduje. Chtěl by ale pokračovat dál jako ministr, nebo má jiné plány? Dočtete se už v zítřejším tištěném Deníku.