Každý takový útok zakládá na novou událost, během níž už možná přijde i fyzický kontakt. Že je to nemyslitelná věc? Kdepak. Případů už známe dost. A to jsou jen ty medializované. Dá se předpokládat, že na mnohých místech platí pravidlo „Co se u nás upeče, to se tady i sní“. Žádná škola nestojí o problémy. A na veřejnost se dostanou jen ty nejkřiklavější případy.

Šikana. Ilustrační snímek
Co dělat, když vaše dítě šikanují? Obraťte se na učitele

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkZnámý je případ z května letošního roku. Dvanáctiletá dívka dala učiteli facku, protože jí kvůli přešlapu neuznal skok do dálky. Podle něj totiž přešlápla. Školačka poté nezvládla své emoce a mezi spolužáky se vytahovala, že se mu za to pomstí. Počkala si na něj u kabinetu a za podpory spolužáků jej za domnělou křivdu fyzicky ztrestala. Podle ředitelky školy si chtěla prosadit vedoucí postavení ve třídě. Potrestána pak byla sníženou známkou z chování.

Důležité je zmínit, jak se při útoku zachoval učitel: Tím, že si to nechal líbit, sprostě dívce nenadával a útok nijak neopětoval, se zachoval podle vedení školy profesionálně. Věc začala řešit až ředitelka, která ctila literu zákona. Věc oznámila městu coby zřizovateli, sociálce a také si do školy zavolala matku, poté školačku přeložila do jiné skupiny, aby se s učitelem nepotkávala při dalších hodinách.

Úder pěstí

Šokující událost, kdy student surově napadl učitele, se odehrála v roce 2015 na Střední škole polytechnické v Olomouci. Žák prvního ročníku po praktickém vyučování udeřil pěstí do obličeje svého pedagoga. Ten pak byl několik dní hospitalizovaný v nemocnici.

Mladík, který na učitele zaútočil, měl během svého studia oboru instalatér kázeňské problémy, poškodil například fasádu školy. V době, kdy se incident stal, už byl podmínečně vyloučený, po incidentu tak školu opustil. Musel ovšem k soudu, kde vyfasoval pět měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Zaplatit musel také náhradu škody zdravotní pojišťovně za léčení učitele a navíc mu musel uhradit i deset tisíc korun za nemajetkovou újmu.

Ilustrační foto
Kroužek neznamená jen klavír a fotbal. Děti mohou zkusit youtubering i robotiku

Čerstvý incident je hlášen z listopadu letošního roku z Kraslic na Sokolovsku. Žák sedmé třídy napadl učitele v místní škole, podle policie ho udeřil pěstí. Zdravotníci učitele s poraněním obličeje odvezli do sokolovské nemocnice, podrobnosti k případu nejsou známé.

Kde jsou příčiny nerespektování autority, která je učitelům systémově předem daná? O co dětem jde? Jen se předvést před publikem, nebo učitele vypudit ze svého teritoria? A jak situaci řešit? Co agresory odradí?

Celý text najdete v sobotním vydání magazínu Víkend, který je součástí vašeho regionálního Deníku.

Dále se dočtete:

- Seriál Srdce: Víte, co je Fallotova tetralogie?
- Historie: První bankovní loupež Jesseho Jamese
- Gastronomie: Soutěžte s námi o večeři pro dva dle Maurerova výběru
- Více křížovek a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.