„Naše odhady se pohybují v rozmezí deseti až patnácti procent. Může to ale být i více, pokud se situace na trhu s energiemi alespoň trochu nestabilizuje,“ říká předseda Asociace pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl.

Jízda tramvají se může v budoucnu prodražit. Důvodem jsou rostoucí ceny energií.
Růst cen energií tvrdě dopadne i na dopravní podniky. Ve hře je zdražování

Vše je tedy reakcí na výrazný růst nákladů za energie, pohonné hmoty či služby. Podražily ovšem i další věci, například květiny či smuteční věnce. „Jen věnec dnes stojí 3 500 korun. Pamatuji doby, kdy stál 700 korun. Kvůli nedostatku kvalitního dřeva na trhu zdraží i rakve,“ upozorňuje předseda Sdružení pohřebnictví Ladislav Kopal.

Ceny v současné době zvyšují především menší poskytovatelé. V první řadě ti, kteří měli uzavřené smlouvy se zkrachovalou Bohemia Energy. „Platí kvůli tomu mnohem více za energie. Své náklady, které mnohdy narostly až o čtyři sta procent, musí přenést na zákazníky, jinak by zkrachovali,“ popisuje situaci Mangl.

Od nového roku

Nejvíce závislé jsou pohřební služby právě na elektřině a na jejím odběru nelze ušetřit – musí být totiž neustále zapnuté chladicí boxy, mrazáky, někde se elektřinou vytápí prostory. „Situace je špatná. I když se jedná o kritickou infrastrukturu státu, nikdo nám nepomůže,“ stěžuje si Kopal.

Růst cen zemního plynu na světových trzích některá oslovená krematoria do úhrad pozůstalým nejspíše promítnou až od nového roku. „Do konce toho letošního zůstává cena žehu v krematoriu stejná. V prosinci na základě hospodářského výsledku zhodnotíme, jak dále postupovat a zda bude nutná úprava,“ komentuje situaci vedoucí divize pohřební služby a krematorium Služeb města Jihlavy Zbyšek Holeksa.

Bohemia Energy.
Pevné ceny a vyřízení on-line. Firmy bojují o milion zákazníků Bohemia Energy

Podobně se zachová i soukromé krematorium v obci Noviny pod Ralskem, které je v provozu od jara letošního roku. „Stali jsme obětí krachu Bohemia Energy, letos ale s cenami hýbat nebudeme. Zdražíme od ledna,“ potvrdil Kopal, který je zároveň majitelem zmíněného provozu.

I když je většina tuzemských krematorií součástí Sdružení pohřebnictví v ČR, nad jedním společným dodavatelem plynu či elektřiny neuvažují. Porušila by zákon. „Spolupráci v nákupu energií si nemůžeme dovolit. Hlídá nás antimonopolní úřad. Společně tedy řešíme pouze legislativní otázky. Každé krematorium má své dodavatele,“ objasňuje šéf sdružení.

Předplatitelé mohou zůstat v klidu

Ani v cenotvorbě poskytovatelé nemohou postupovat jednotně. Již od poloviny října ceníky upravila například společnost Důstojné rozloučení. Ta od loňského roku nabízí předplacené pohřební služby. Lidé, kteří si služby zaplatili už dříve anebo mají domluvený splátkový kalendář, se vyšších výdajů obávat nemusí.

Jiří Písařík, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy na snímku z 6. března 2018
Pozor na ně. Energetičtí šmejdi se snaží zneužít ukončení dodávek Bohemia Energy

„U nich platí slib, který je nedílnou součástí naší produktové nabídky, že částka za budoucí pohřeb, který si u nás klient objedná, je konečná a v čase neměnná. U nových zákazníků už ale musíme reagovat na vývoj trhu, kde dochází k enormnímu tlaku na ceny pohřebních služeb,“ řekl Deníku zakladatel firmy Petr Hejda.