Meteoroložka Dagmar Honsová má pro nejbližší dny pozitivní zprávy, nicméně silné bouře by se do Česka mohly vrátit v úterý. „To je ale ještě daleko, předpověď budeme upřesňovat,“ říká odbornice z Meteopresu.

V sobotu a neděli se vyskytnou přeháňky a bouřky na úpatí Jeseníků a Beskyd. „V pondělí by pak měla být obloha v České republice polojasná, při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout dešťové přeháňky a bouřky.

30. července 2005 - Doubí v Karlových Varech.
OBRAZEM: Tornáda se nevyhýbají ani Karlovarsku. Ničivé bylo to v roce 2005

PRo všechny dny platí, že mohou být bouřky doprovázeny maximálně přívalovým deštěm o intenzitě 20 milimetrů. Žádné jiné nebezpečí nehrozí,“ prozrazuje Honsová. V sobotu by se denní maxima měla pohybovat kolem 23 stupňů Celsia, v neděli by mělo být o dva stupně tepleji. A v pondělí mohou teploty přes den překročit letní třicítku.

Úterní zlom 

V úterý by měl nastat v rázu počasí zlom. Do Česka vnikne brázda nižšího tlaku vzduchu. „Z meteorologického hlediska podmínky pro vznik silnějších bouřek budou příznivější. Ale vše budeme ještě upřesňovat,“ podotýká meteoroložka.

Apokalypsa v Lužicích, některými ulicemi se prohnalo ve čtvrtek večer tornádo.
Větrné peklo. Vzácné tornádo zabíjelo v Česku, píší zahraniční média

 Podle Honsové je předpověď vzniku tornád velmi složitá a úspěšnost předpovědi malá. Modely dokáží vypočítat ideální podmínky pro vznik supercely, se kterou jsou tornáda vázána. „Je ale otázka, zda vůbec supercela skutečně vznikne. A pokud se tak stane, vznikne tornádo? Pro předpověď tornád je strašně moc otázek a ta pravděpodobnost, že se skutečně objeví, by mohla působit jako poplašné varování. Vždyť na našem území se objevilo větší tornádo v roce 2004, pak až ve čtvrtek,“ dodává Dagmar Honsová.