Potvrzení o bezinfekčnosti lidé potřebují například pro účast na kulturních nebo sportovních hromadných akcích, vyžaduje se také pro vstup do některých provozoven, například do bazénu či ke kadeřníkovi. Oficiálně by ho lidé měli mít i pro návštěvu restaurace, jejich provozovatelé je ale nemusí kontrolovat.

Ilustrační snímek
Plošné testování ve školách se na podzim možná vrátí, připustil Vojtěch

"Politika, že netestujeme očkované, bude zachována," řekl k tomu Vojtěch. Podle něj i mezinárodní data ukazují, že pravděpodobnost, že očkovaný člověk se nakazí nebo virus přenese na dalšího je mnohonásobně nižší než u neočkovaných.

Dušek se k testování vyjádřil v debatě o očkování, kterou pořádala Ostravská univerzita. Připustil ho i děkan tamní lékařské fakulty, epidemiolog Rastislav Maďar.

Situace v Rakousku 

"To je vážná otázka, v tuto chvíli se opravdu očkovaní netestují, je to doporučení hlavní hygieničky a panelu expertů-epidemiologů. V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun,“ uvedl podle Seznam Zpráv Dušek.

Mobilní testovací centrum v Pardubicích. Ilustrační snímek
Nově nakažených oproti minulému týdnu ubylo. Bylo jich však přes 500

Poukázal na situaci v Rakousku, kde je v posledním týdnu v průměru přes 2000 nově diagnostikovaných případů denně a podle šéfa ÚZIS i "řádově více" lidí než v ČR je hospitalizovaných. Podle některých odborníků je ale Česko paradoxně v lepší situaci než okolní státy díky "promořenosti", tedy tomu, že už téměř 1,7 milionu lidí nákazu prodělalo.