A začíná tak s novým seriálem Pravda a lži o koronaviru, který bude každý týden několik takových informací, pravd a tvrzení ověřovat, vysvětlovat a případně vyvracet. Pokud se ale ukážou jako pravdivé, tak i potvrzovat. „Projekt navazuje na úspěšný čtvrteční seriál Deník proti fake news, v němž dál pokračujeme. Nový seriál bude jeho nedílnou specializovanou součástí,“ poznamenal šéfredaktor Deníku Roman Gallo.

První díl seriálu naleznete zde:

Nejčastější fámy o očkování na covid: Může za neplodnost, způsobuje rakovinu

Celý tento týden se Deník věnoval nejčastějším tvrzením o covidových vakcínách. Právě očkování je totiž předmětem nejvíce často navzájem se vylučujících tvrzení, která kolují po sociálních sítích. Deset fám, které pečlivě vybrali reportéři Deníku, specializující se na dezinformace, jsme představili v šesti dílech..

Zdroj: Deník- nový seriál Deníku o tom, čemu lidi věří v souvislosti s covidem. Každé tvrzení prověříme a napíšeme o něm
- začínáme teto týden 10 tvrzeními o očkování, které často kolují mezi lidmi
- velký článek o prvních pěti fámách vyšel v pondělním vydání Deníku
- každý další den pak rozebereme jednu další fámu či pravdu, pohromadě je najdete na www.denik.cz v rubrice o fake news

Tvrzení číslo 10

Očkované osoby jsou na první pohled k rozeznání, vypadají a chovají se jinak. Očkovaným rodičům se rodí zdegenerované děti, například s ocáskem a srstí. A další podobné příběhy.

Verdikt Deníku: lež

Vysvětlení:

Na internetu se nedávno šířila zpráva, ve které žena popisovala schopnosti svého známého-lékaře, který je údajně schopen rozeznat na první pohled očkované jedince. Ti mají být apatičtí a mít skelný pohled.

Vakcíny však nijak nemění chování ani DNA v těle naočkovaných osob. Poté, co odezní možné vedlejší účinky, lidé nijak nemění ani vzhled, ani chování. Očkovací látka stimuluje imunitní systém k vytváření protilátek, což není viditelné pouhým okem.

Druhý díl seriálu naleznete zde:

Nejčastější fámy o covidu: Očkování a covidové pasy mají rysy totalitních režimů

Rovněž se na českém internetu objevila zpráva o novorozenci s ocáskem a srstí, který se měl narodit naočkovaným rodičům. Stalo se tak poté, co informaci v turecké bulvární televizi Beyaz, která je známá šířením falešných zpráv, odprezentovali tři doktoři. Dítě mělo mít ocas, další novorozenec zvířecí chlupy, jiný tři ruce a čtyři nohy a další například jedno oko.

Stejná fotografie dítěte s ocáskem se však objevila již v roce 2014, tedy dávno před pandemií covidu-19. Všechny fotografie byly podle serveru Manipulátoři.cz stažené z internetu a byly již dříve označeny jako falešné.

Připravila Anita Mejzrová s pomocí webu Manipulátoři.cz

Výzva čtenářům Deníku a deník.cz

Je dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že média neříkají o covidu pravdu. Že zamlčují rizika, negativní dopady vakcíny a další zásadní informace, které jsou v rozporu s tím, co slyšíte od vlády a většiny expertů v televizi či čtete v novinách.

Možná, že tento pocit máte i vy či vaši blízcí nebo známí. Proto se na Vás obracíme s nabídkou: pošlete nám konkrétní informace o varovných případech spojených s pandemií či vakcinací, o nichž víte a o kterých se veřejně nikdo nedozví.

Svoje podněty, prosím, pište na email na adresu: alena.pancerova@denik.cz anebo poštou na adresu U Trezorky 921/2, 158 00 Praha 5 – Jinonice, na obálku nadepište Covid.

Každou upřímně míněnou informaci od Vás prověříme a bez ohledu na výsadek našeho šetření o ní v Deníku napíšeme.

Předem děkujeme,
Roman Gallo
šéfredaktor Deníku