„Na sociálních sítích se pohybují stejní lidé jako ti, které potkáváme v běžném životě. Problém je, že na sociálních sítích je komunikace částečně odosobněná a lidé dají snadněji průchod emocím. Dokáží pak napsat věci, které by v reálném životě třeba ani nevyslovili. Je důležité, aby se i na sociálních sítích ctila slušnost a udržoval respekt k oponentovi při diskuzi.

Martin Kupka
Manžel hejtmanky Jermanové sprostě urazil politické soupeře z ODS

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deník I sociální sítě jsou veřejný prostor, příspěvky navíc mnohdy čtou i děti. A pochopitelně je důležité, aby lidé na sítích nešířili lži a informace, které vyvolávají či podněcují nenávist,“ říká Markéta Jourová, koordinárorka iniciativy #jsmetu. Tato iniciativa je skupinou podobně smýšlejících lidí, kteří věří, že obyčejná slušnost by měla být základem každé věcné debaty, a proto podporují konstruktivní dialog bez nenávisti a dezinformací na sociálních sítích a v on-line prostoru.

„Naším záměrem je přinášet do debat v online prostoru slušnost, respekt a fakta, nesdílíme jednotné politické přesvědčení a panuje mezi námi názorová různorodost. Pojí nás pouze to, že považujeme za důležité ukázat, že i my, pro které jsou slušnost a vzájemný respekt základními hodnotami, existujeme a není nás málo. I přesto, že nejsme jednotní v politické orientaci, tvoříme spolu platformu založenou na víře v demokracii, právo a ústavnost. Nešíříme předsudky, fake news, dezinformace a nenávist,“ stojí v prohlášení iniciativy.

Cílem #jsmetu je zapojovat se do facebookových diskuzí, ve kterých se snaží šířit věcné argumenty, slušnost a respekt. Chce tak jít ostatním příkladem. „Protože na facebookových stránkách, které vznikly a fungují za účelem šíření dezinformací, hoaxů (podvodných a poplašných e-mailových zpráv – poz. red.) a nenávisti, bychom si brzy vyškubali všechny vlasy, pouštíme se do diskuzí, ve kterých bude mít slušnost a konstruktivní debata větší smysl – hlavně tedy pod příspěvky mainstreamových médií a stránek organizací,“ uvádějí na svých webových stránkách dobrovolníci, kteří se k iniciativě připojili. Stejně tak se nezapojují do debat na facebookových profilech politických stran.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Snímek pietního místa z úterý 11. srpna 2020. Je nedaleko domu, ve kterém v sobotu 8. srpna 2020 přišlo o život šest lidí. Dalších pět zemřelo po skoku z okna.
Policie obvinila muže za rasistický článek po tragédii v Bohumíně

Co dalšího se dozvíte v magazínu Víkend?

- Švestky nejsou jen k pití
- Kde se dobře plave v Západočeském kraji
- TV Tipy aneb Kdy si pustit „bednu“

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.