Jako problematickou vidí myslivci epizodu pořadu Zvířecí profesionálové nazvanou „Psi, kteří ochraňují ptáky.“ „Přibližně v čase 4:25 je divákovi prezentována informace ‚Někteří rybáři nebo třeba myslivci se bojí, že jim dravci nebo šelmy uloví pár ryb nebo zajíců. Tak nastraží otrávené maso, aby se jich zbavili‘,“ popisuje ve stížnosti předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota. Tvrzení je v pořadu dokreslené animovanou scénou trávení.

Podle organizace je to nesmysl, a televize svou neobjektivností porušila zákon o České televizi i vlastní kodex. „S ohledem na fakt, že v České republice dosud žádný myslivec nebyl za tuto trestnou činnost odsouzen, jedná se jednoznačně o nepravdivou informaci, křivé obvinění, které stigmatizuje všechny myslivce, čímž znemožňuje svobodné vytváření názorů. Česká televize by dle mého názoru neměla nabízet nepravdy jako podklad pro tvorbu názorů,“ píše Janota.

Myslivci během sezóny, která skončila na jaře letošního roku, ulovili více než milion kusů zvířat
Lovecká sezona byla nebývale silná. Myslivci zastřelili nejvíc jelenů v historii

Myslivcům vadí, že k informaci nezazněla v pořadu žádná oponentura. „Dítě si z pořadu odneslo informaci, že myslivci tráví zvířátka. Autoři se ani nepokusili sdělit jakoukoli jinou informaci, například vyzdvihnout přínos a společenskou potřebnost myslivců,“ doplňuje mluvčí organizace Vlastimil Waic. Podle ČMMJ by měla Česká televize jako nápravu odvysílat reportáž o potřebnosti myslivosti pro přírodu, kde informaci uvede na pravou míru, tedy že myslivci návnady nekladou, naopak proti pytlákům bojují a dlouhodobě se proti nim vymezují.

Epizoda pořadu Zvířecí profesionálové je stále k dispozici k dalšímu shlédnutí na webových stránkách. A zatím se na tom nic nezmění. „Nejedná se o stížnost, se kterou bychom byli seznámeni, a tak jsme ji zatím ani nemohli nijak řešit. Stížnost byla adresována jen Radě ČT, nikoli České televizi,“ uvedla k dotazu o možném stažení dílu mluvčí České televize Karolína Blinková.

Spor mezi myslivci a ornitology

V Česku se obětí travičství stávají desítky ptáků ročně. Ani letos tomu nebude jinak. „Česká společnost ornitologická od začátku roku eviduje 36 otrávených ptáků, z toho 26 bylo dravců. Káně lesní je dlouhodobě nejčastější obětí – letos jich bylo otráveno už dvacet,“ vypočítává psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která vyhledává se dvěma speciálně vycvičenými psy v terénu otrávené návnady a jejich oběti a podklady předává policii. „K tomu navíc letos ještě evidujeme další případy ptačí kriminality, jako je zastřelení či chycení do želez,“ doplňuje.

V evidenci otrávených zvířat najdeme také kočku a pět psů.

Více otevřít lesy lidem, a tak získat mladou krev do řad myslivců. Takový cíl vyhlásil pověřený ředitel Jiří Groda, který od prosince vede státní podnik Lesy České republiky
Jak nalákat lidi do lesa? Myslivecké spolky zřejmě přijdou o pronajaté honitby

Podle ředitele ČSO Zdenka Vermouzka tvrzení, že žádný myslivec nebyl za travičství odsouzen, neodrazuje realitu přesně. „V Česku byli dosud odsouzeni dva traviči, první z nich je profesionální rybář, druhý aktivní myslivec. Nedávno odsouzený myslivec z jižní Moravy byl v nedávné době členem dvou mysliveckých sdružení,“ popisuje ředitel. „Evidentně alespoň některá myslivecká sdružení mezi sebou traviče tolerují. Tento travič doznal, že používal otrávené návnady s úmyslem takto hubit v okolí se vyskytující lišky, kuny a jezevce,“ pokračuje.

Podle něj se ornitologové během své práce dlouhodobě často setkávají s myslivci, kteří neoficiálně a mimo záznam sdělují, že jiní jejich kolegové jedovaté látky doma mají. „Je evidentní, že trávení se mohou dopouštět různé skupiny lidí, a současně řada myslivců vystupuje aktivně proti trávení. Přesto je nesporné, že se někteří myslivci trávení dopouštějí nebo jej alespoň schvalují, případně se jej snaží bagatelizovat,“ domnívá se Vermouzek. Dopadnutí travičů je podle organizace v praxi velmi těžké.

Doba pokročila, trávení je minulostí

Českomoravská myslivecká jednota o odsouzených travičích ve svých řadách informace nemá. „Problematiku dlouhodobě sledujeme. Případů, kdy byl pachatel za otravy volně žijících živočichů odsouzen, jsou v České republice jednotky. Samotná Česká společnost ornitologická na svém webu Karbofuran.cz uvádí počet dva. Pokud víme, žádný z těchto pachatelů nebyl myslivec,“ říká mluvčí ČMMJ Vlastimil Waic. „Stigmatizaci celé skupiny, k níž možný pachatel mohl náhodou náležet, považujeme za nesmyslnou,“ doplňuje.

Myslivcem se může stát kdokoliv se zájmem o přírodu, zvěř a její péči, je však nutné získat příslušnou kvalifikaci
KVÍZ: Specifická mluva. Rozumíte myslivecké hantýrce?

Zdroj: DeníkTravičství v zelených řadách je podle organizace jedním z negativních mýtů, které o myslivcích panují.

„Částečně se jedná o legendy, částečně bychom jejich zdroj dohledali u nějaké konkrétní negativní zkušenosti v minulosti. Jako vše se ale i myslivost vyvíjí. Mnohé věci, které se možná v minulosti děly, jsou dnes zcela nepřijatelné. Trávení do současné myslivosti nepatří a Českomoravská myslivecká jednota se vůči němu dlouhodobě vymezuje “ dodává Waic.