„Všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů. Nejdéle od 3. května,“ uvedl ministr zdravotnictví. Ve čtvrtek zasedne vláda, kde by se měl dolaďovat plán rozvolňování. „Určitě uděláme plán na první polovinu května, který má už základní obrysy,“ dodal Arenberger.

Restauratéři v centru Brna si mohou zahrádky nachystat ještě dřív, než pandemická situace umožní otevření.
Otázky a odpovědi k rozvolňování: kdy se otevřou obchody, hospody a další školy

„Otevřou se i některé obchody za přísných hygienických podmínek,“ uvedl Babiš k tomu, jaké další rozvolnění by mělo nastat. 

Již po pondělním zasedání vláda oznámila, jaká opatření uvolní od pondělí 26. dubna - a na tom se podle šéfa zdravotnického resortu nic nezmění. "Na 26. dubna jsou už kroky schváleny. Nechceme to ještě teď měnit, protože i to bylo v minulosti kritizováno," vysvětlil. 

Otevření mateřských škol 

Právě v pondělí 26. dubna by se měla obnovit praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. 

Ve stejný den se návratu mezi své vrstevníky dočkají i další předškoláci, a to bez ohledu na jejich věk. Vláda totiž na pondělním jednání rozhodla o otevření školek v Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Podle šéfa zdravotnictví by se však školky mohly otevřít minimálně v dalších čtyřech krajích. 

Očkování seniorů.
V úterý přibylo 3787 nakažených. Očkovaných bylo nejméně za dva týdny

"Pokud se některý kraj přiblíží magické hranici sto nových případů na sto tisíc obyvatel v klouzavém sedmidenním průměru, tak bychom ho přidali. Nejlepším kandidátem je Plzeňský kraj, ale jsou i další tři kraje, které se k tomuto číslu blíží," upřesnil Arenberger. 

Podle premiéra by se ale otevírání mateřských škol mohlo řídit epidemickými údaji z menších celků, než jsou kraje. „Já navrhnu ještě debatu, jestli bychom nešli až na okresy,“ řekl ve středu Babiš.

Testování žáků na ZŠ Mozartova v Olomouci, 12. dubna 2021
Školy přecházejí na PCR testy, antigenní nejsou spolehlivé

Že vláda bude ve čtvrtek rozhodovat o rozvolnění obchodů a služeb v úterý uvedl informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Možný termín otevření obchodů ale neřekl.

Provoz obchodů a služeb vláda naposledy povolila zhruba na tři týdny v prosinci. Po Vánocích se už ale většina prodejen nemohla kvůli špatné epidemické situaci otevřít. Nyní mohou být otevřeny jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie, lékárny a ze služeb například čistírny, zámečnictví či servisy aut.