Online reportáž

„Přišly další 2 pozitivní výsledky z nemocnice Na Bulovce. Jedná se o manželský pár, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii se skupinou osob, u kterých se již v minulých dnech onemocnění potvrdilo. Oba jsou v domácí karanténě,“ uvedl nejprve Vojtěch.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Později potvrdil slova premiéra Babiše a doplnil, že se jedná o dvě ženy, které byly se skupinou osob, u kterých se již nákaza objevila, v italském středisku Auronzo di Cadore. Pátým nakaženým je pak starší muž, který je s nimi v rodinném vztahu, ale v Itálii nebyl. „Došlo tedy k přenosu v rámci rodiny. Pán nemá obtíže,“ uvedl Vojtěch a doplnil, že i tentokrát všichni zůstávají v domácí karanténě. 

Zatím posledním nakaženým je muž z Hradce Králové, který má spojitost s případy z Bostonu, řekl Primě ministr zdravotnictví.

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily před týdnem v neděli. Během pátku i soboty přibylo po sedmi nových nakažených. Celkem 24 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, dva se od nich nakazili. Zbylé čtyři případy mají vazby na americký Boston.

Průběh nemoci u všech infikovaných je stále mírný, někteří jsou zcela bez obtíží. Léčí se v pražské Nemocnici Na Bulovce a v nemocnici v Ústí nad Labem, postupně ale přibývá nemocných v domácí karanténě. Zdravotníci jí začali dávat přednost, aby zůstala nemocniční lůžka volná pro lidi s případným vážným průběhem nemoci.

O předchozích pěti případech informoval ministr Vojtěch v sobotu ve večerních hodinách. „Nemocnice Na Bulovce ohlásila dnes večer dalších 5 pozitivních pacientů na koronavirus. Celkem tedy máme 26 nakažených. Jeden z nově potvrzených je muž, který pobýval v Bostonu. Dva nakažení byli v posledních dvou týdnech v rámci jedné skupiny na lyžích v Itálii,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Bezpečnostní opatření

V sobotu zasedala Bezpečnostní rada státu v čele s premiérem Andrejem Babišem, která přijala řadu bezpečnostních opatření. Ty mají zabránit šíření nákazy koronavirem. „Od dvanácti hodin jsme vyhodnocovali vývoj situace nejenom u nás, ale hlavně celkově ve světě. Ministr zdravotnictví přijal další mimořádné opatření, v souvislosti s obyvateli s přechodným nebo trvalým pobytem nad 90 dní, kteří se vrátí z Itálie,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér Babiš.

Čeští občané a cizinci, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují, mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě. Omezení se nevztahuje na řidiče kamionů a zdravotní služby a na piloty. Česko také v sobotu přestalo vydávat víza lidem v Íránu, který podobně jako Itálie patří ke koronavirem silně zasaženým zemím.

Ilustrační foto.
Rušit kvůli koronaviru dovolené? Nikoho přemlouvat nebudeme, zní ze škol

S Itálií i dalšími dvěma zeměmi s velkým počtem nakažených, Čínou a Jižní Koreou, přerušilo Česko už dřív letecké spojení. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Na deseti hraničních přechodech budou od pondělí namátkové kontroly, při nichž budou hasiči lidem v autech měřit teplotu. Lidé přijíždějící do Česka také na hranicích, v mezinárodních vlacích a na leteckých spojích dostanou informační letáky ke koronaviru.

Správa železnic začala v neděli na důležitých uzlech železniční dopravy rozmisťovat v budovách nádraží dezinfekční stojany. „Zajišťujeme i klíčový drážní personál,“ doplnil ministr dopravy Karel Havlíček.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Karanténa v Itálii

Italská vláda v neděli ráno rozhodla kvůli šířícímu se koronaviru o uzavření severní části země do karantény. Opatření se dotkne zhruba 16 milionů lidí a týká se oblasti Lombardie a 15 dalších provincií. Podle Asociace cestovních kanceláří je v zemi v současné době zrhuba tisícovka Čechů.

Koronavirus - Ilustrační foto
Itálie vyhlásila na severu země karanténu. Opatření zasáhne 16 milionů lidí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes na svém twitteru ujistil, že se lidé z Itálie budou moci vrátit domů. Po příjezdu však budou muset projít čtrnáctidenní karanténou. Petříček české občany vyzval, aby návrat zbytečně neodkládali. „Není vyloučeno, že restrikce v Itálii budou rozšířeny či zpřísněny,“ dodal.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník