Do zaplnění 3000 osob bude jedno, zda budou mít lidé platný test na koronavirus, budou očkováni proti koronaviru nebo pokud v posledních 180 dnech prodělali tuto chorobu.

Testování žáků na ZŠ v Děčíně
Roušky na chodbách a tři termíny testování. Takový bude návrat do škol

Podle Vojtěcha jde o férovou dohodu, se kterou souhlasili zástupci ministerstva kultury i sportovního sektoru. Podmínky se rozvolňovaly už od srpna, kdy se odsouhlasilo, že na sportovních a kulturních akcích mohlo být až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř. Nad tento limit ale do vnitřních prostor mohli lidé pouze po covidu nebo s vakcínou.

Zvýšení kapacity naplnění 

Zároveň se podle něj zvyšuje kapacita naplnění muzeí, galerií, zámků nebo zoologických zahrad na 100 procent. V současnosti může být maximální kapacita naplněná nejvíce z 75 procent. Organizátoři ale budou muset umožnit návštěvníkům 1,5metrové rozestupy. V restauracích pak bude moci být u stolu šest místo současných čtyř lidí, což je podle Vojtěcha změna kosmetického charakteru.

Očkování proti covid-19. Ilustrační foto.
Ženy mají obavy z očkování. Změnil se mi menstruační cyklus, svěřují se některé

Od září také bude možné využít on-line testování například v holičství nebo pro hromadné akce jako alternativu k testům přímo na místě. "Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin," dodalo ministerstvo zdravotnictví.