Predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že denní počty nakažených by se na vrcholu omikronové vlny epidemie na konci ledna mohly dostat k 50 tisícům případů denně.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek v úterý v rozhovoru pro Televizi Seznam uvedl, že reálný počet nakažených v populaci nebude kvůli limitující kapacitě testů znám. "Do deseti dnů však budeme vědět, jestli omikron zahltí nemocnice, nebo ne," řekl.

Testování ve firmách. Ilustrační foto
Nová pravidla: Karanténa pro očkované, testování v práci a nemocenská přes SMS

V úterý vyžadovalo nemocniční péči 1635 pacientů s onemocněním covid-19, z nich 252 bylo v těžkém stavu. Obě čísla prozatím klesají. Loni na přelomu listopadu a prosince, kdy přibývalo přes 20 tisíc nakažených denně, bylo hospitalizovaných s covidem přes 7000. Vědecké studie ukazují, že omikron je proti variantě delta sice nakažlivější, ale průběh onemocnění je lehčí.

V posledních týdnech přibývá také opakovaných nákaz koronavirem. V denním přírůstku nakažených na webu ministerstva takzvané reinfekce zahrnuty nejsou. Za úterý jich statistiky evidují asi 3700, před týdnem to bylo kolem 1300. Odborníci upozorňují na to, že počet opakovaných nákaz bude s dalším šířením varianty omikron v ČR dál růst. Prodělání nemoci totiž u této varianty chrání před nákazou méně než u delty a jí předcházejících variant koronaviru.

Zvyšuje se i incidenční číslo 

Spolu s denními nárůsty počtu nakažených se zvyšuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých sto tisíc obyvatel. K dnešku se z úterních 799 zvýšilo na 950 případů, stouplo ve všech krajích. Nejhorší situace je nadále v Praze s aktuální incidencí 1819. V úterý byl v hlavním městě denní počet potvrzených případů opět rekordní, testy tam odhalily 5741 pozitivních. Vyšší incidenci než tisíc má ještě Středočeský kraj. Naopak relativně nejlépe je na tom Vysočina a Moravskoslezský kraj, kde připadá na sto tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech 529 nově nakažených, respektive 552.

Část firem se v pondělí, odkdy se až na výjimky musí dvakrát týdně testovat všichni pracovníci, rozhodla testovat své zaměstnance antigenními testy, které provádějí zdravotníci. Jejich výsledky se na rozdíl od samotestů projeví v denní statistice. Pracovníci, kterým vyjde antigenní samotest pozitivní, mohou pětidenní karanténu ukončit dřív negativním PCR testem, který ale nemají povinnost podstoupit. Za úterý ministerstvo zdravotnictví registrovalo přes 101 tisíc PCR testů, o 23 tisíc víc než před týdnem.

Testování na covid. Ilustrační foto.
Velký test Deníku: Jak je to s PCR testováním? Někde i termín do pár hodin

Podíly potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů rostou. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil na téměř 38 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních na zhruba 25 procent a u preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce na téměř 14 procent.

Vakcínu proti covidu-19 v úterý v Česku dostalo 55 428 lidí. Z toho si 47 348 lidí s dříve dokončeným očkováním přišlo pro posilující dávku, jejich počet tak přesáhl 3,37 miliony. Dokončené očkování má víc než 6,74 milionu lidí, celkově zdravotníci za víc než rok očkování v ČR rozdali téměř 16,6 milionu dávek.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,65 milionu případů nákazy a zemřelo 36 937 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.