Epidemie v zemi zpomaluje čtvrtý týden v řadě. Panují ale obavy, že nakažlivější varianta omikron může příznivý vývoj zvrátit. Odborníci proto varují před předčasným optimismem.

"Pokles je setrvalý, je vidět, že delta vlna mírně ustupuje. Nicméně ústup je velmi pomalý a hodnoty zůstávají velmi rizikové, v řadě aspektů převyšují průměr evropských zemí. A co se mi nelíbí, je, že velmi pomalu klesá zátěž intenzivní péče v nemocnicích, což je nejvýznamnější ukazatel zdravotního dopadu epidemie," řekl dnes Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Vládní opatření omezí vánoční večírky i silvestrovské oslavy
PŘEHLEDNĚ: Nová opatření omezí vánoční i silvestrovské oslavy. Co vše se mění

Třetí týden se snižuje i tzv. incidenční číslo, tedy počet případů za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. K dnešku činí 526 případů, ve stejný den předchozího týdne bylo téměř 750 a začátkem prosince 1223. Tento ukazatel klesá ve všech krajích a i v těch, kde se nákaza šíří nejvíc, se týdenní incidence dostala pod 700. Nejvyšší je nyní v Libereckém kraji, kde za týden přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 662 nakažených. Relativně nejpříznivější je situace v Karlovarském kraji, kde k dnešku incidenční číslo činí 287.

O oslabování epidemie vypovídá i reprodukční číslo udávající, kolik jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru dalších lidí. K dnešku mírně kleslo z 0,8 na 0,78. Pod klíčovou hodnotou jedna znamenající pomalejší šíření nákazy se drží od začátku prosince.

Novým koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 585 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Respirátory. Ilustrační snímek
Situace se změnila. Ministerstvo neprodlouží prominutí DPH na respirátory

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už víc než 15 milionů dávek vakcín, plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny.

Ve středu bylo podle dosavadních údajů naočkováno 72 700 lidí, asi o 20 tisíc méně než o týden dřív. Většina dávek v poslední době připadá na ty posilující.

Pozitivita testů pozvolna klesá 

O oslabování epidemie svědčí i to, že pozitivita provedených testů se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod 25 procent, ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného.

V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží kolem 11 procent. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků.

Laboratoře v tomto předvánočním týdnu vyhodnocují kolem sto tisíc testů denně, většinu z nich přesnější PCR metodou. Je to o něco méně než minulý týden, počty testů se ale zpětně zpravidla navyšují. Kvůli přesnějšímu zachycení omikronu budou laboratoře muset od neděle 26. prosince všechny pozitivní vzorky u lidí s příznaky vyšetřit tzv. diskriminačním PCR testem, který může tuto variantu viru odhalit.

Testování na covid-19. Ilustrační snímek
Vláda představila nová opatření: Otevře třetí dávku pro třicátníky, omezí akce

Varianta koronaviru omikron by mohla v Česku v lednu začít rychle dominovat a mohla by se kvůli tomu znovu zhoršit situace v nemocnicích, uvedl Dušek. Omikron je podle něj schopen obcházet i takzvanou postinfekční imunitu. "To znamená znovu nakazit i člověka, který byl třeba i nedávno nakažen jinou formou viru. Tento jeho potenciál je velmi rizikový," dodal šéf zdravotnických statistiků.

Vláda kvůli obavám z omikronu zpřísnila na přelomu roku režim na hromadných akcích či v restauracích. Ve školách se v první polovině ledna budou testovat dvakrát týdně všichni, tentokrát bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo po covidu.

Mezi svátky posoudí vláda dosavadní vývoj v Česku i informace ze zahraničí a případně rozhodne o dalších opatřeních, která se po skončení nouzového stavu budou od 26. prosince řídit pandemickým zákonem. Vyzývá také k očkování a apeluje na osobní odpovědnost každého.