Setrvale roste i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za uplynulých sedm dní na sto tisíc obyvatel. K dnešku stouplo z 819 na 847. Mezi kraji zůstávají značné rozdíly. Nejvíc se nákaza šíří na Moravě: v Olomouckém kraji připadá 1241 případů za týden na sto tisíc obyvatel, přes tisícovku je také v Jihomoravském a Zlínském kraji a Moravskoslezský kraj se k této hranici blíží. Nejnižší je incidenční číslo nadále v Karlovarském kraji s 292 případy v přepočtu na obyvatele.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Nově přitom nestačí negativní testy…
PŘEHLEDNĚ: Na pivo či na koncert jen s očkováním. Co vše se od pondělí mění

Ze celkového počtu přes 13 tisíc pozitivních testů bylo uplynulý den zjištěno 1323 nákaz u rizikové skupiny lidí starších 65 let. V mezitýdenním srovnání přibylo odhalených případů, i když se méně testovalo. Před týdnem provedly laboratoře asi 122 tisíc testů, tento čtvrtek analyzovaly zhruba 91 tisíc vzorků.

Stále vysoká je pozitiva testů, což svědčí o zrychlování epidemie - u takzvané diagnostické a klinické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, je podle průměru za poslední týden pozitivní každý třetí vzorek. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl za týden o skoro tři procentní body na 16,6 procenta. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo ve čtvrtek pozitivních šest procent vzorků, podobně jako o týden dřív.

Za celou dobu epidemie se v Česku prokazatelně nakazilo koronavirem víc než 1,96 milionu obyvatel. Většina se vyléčila a 31.879 dosud s nákazou zemřelo. Denní počty obětí se v poslední době pohybují ve vyšších desítkách. V pondělí zemřelo podle aktualizovaných údajů ministerstva 89 lidí s covidem, což byl nejvyšší denní počet zemřelých od poloviny dubna. Podobné množství lidí zemřelo za celý červenec, srpen a září dohromady.

Kontrola opatření v restauracích. Ilustrační snímek
Do restaurací už nebude stačit test. Vrací se plošné testování ve firmách

Počty hospitalizovaných jsou teď nejvyšší od poloviny dubna, tehdy bylo ale víc pacientů ve vážném stavu, okolo tisícovky. Odborníci ale varují, že i v současné podzimní vlně hrozí zahlcení nemocnic a zvláště jednotek intenzivní péče podobně jako před rokem či letos na jaře.

Politici i odborníci apelují na občany, aby se nechali očkovat, případně si nechali podat posilující dávku vakcíny. Zmírní tak riziko nákazy, hospitalizace, těžkého průběhu nemoci i úmrtí. Lidé, kteří nepodstoupili očkování, tvoří podle údajů ministerstva většinu nově nakažených, hospitalizovaných i zemřelých.

Ve čtvrtek zdravotníci v Česku aplikovali téměř 46 500 dávek očkovací látky, asi o 2000 víc než ve stejný den minulého týdne. Pro posilující dávku si přišlo dohromady bezmála 565 tisíc lidí, to je zatím necelá polovina těch, kteří na ni půl roku po ukončené vakcinaci mají nárok.

Vláda zpřísnila covidová opatření 

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí 22. listopadu přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách. Detaily nových pravidel má dnes oznámit vláda.

Ministerstvo zdravotnictví ČR spustilo kampaň s odstrašujícími snímky, které se staly terčem lží. Prý vůbec nezachycují oběti nemoci covid-19. Fotograf kampaně to odmítá
Mrazivá očkovací kampaň: Na fotkách nejsou oběti covidu, lžou dezinformátoři

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září, poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro deset tisíc denně a tento týden překonaly hranici 22 tisíc, což bylo nejvíc za jeden den za celou dobu epidemie.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie dál zrychluje. Nelze přesně říci, kdy nastane absolutní vrchol a kdy se epidemie vyčerpá. Do konce roku ale určitě začne brzdit nebo i klesat, soudí.