Počet nově potvrzených případů koronaviru několik týdnů roste, minulý týden byly počty odhalených případů v mezitýdenním srovnání vyšší každý den s výjimkou úterý, kdy byl svátek. Průměrná týdenní incidence covidu se k dnešku mírně zvýšila na 43 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel. Před týdnem bylo incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů za uplynulých sedm dní na sto tisíc obyvatel, o 11 nižší.

Provedených testů v mezitýdenním srovnání naopak ubylo. Počátkem minulého týdne jich laboratoře provedly přes 75 tisíc a v první den tohoto týdne na 59 tisíc.

Očkovací vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech - ilustrační foto
Třetí dávka vakcíny má zelenou. Léková agentura ji schválila pro starší 18 let

Za celou dobu epidemie, která začala v ČR loni v březnu, bylo zaznamenáno na 1,695 milionu nakažených. Většina se uzdravila, 30 483 lidí s koronavirem zemřelo. V poslední době ale zemřelých přibylo. Zatímco v srpnu a první polovině září byly počty úmrtí lidí s covidem-19 v řádu jednotek za týden, v posledních třech týdnech bylo zemřelých více než desítka. Za minulý týden jich ministerstvo zatím eviduje 15, přičemž na minulou středu připadá pět zemřelých s koronavirem, což je nejvyšší počet obětí za den od 10. června.

Počet pacientů v těžkém stavu se nemění 

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování či uvolňování opatření je nyní ale spíš než počet zjištěných nákaz rozhodující, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče.

Na začátku minulého týdne bylo s covidem hospitalizováno 227 lidí, do středy jejich počet stoupl o 23 a následně klesl na sobotních 219. Počet pacientů v těžkém stavu se přitom ale téměř neměnil, bylo jich mezi 38 až 42. Podle Vladimíra Černého ze společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny asi čtyři pětiny pacientů, kteří jsou kvůli covidu na jednotkách intenzivní péče, nejsou naočkovány proti koronaviru.

Dvanáct pacientů aktuálně leží s koronavirem v bohunické fakultní nemocnici v Brně.
Ženu skolil covid. Skončila v nemocnici, očkování ale stále odmítá

V současné době má v ČR ukončené očkování proti covidu 5,98 milionu lidí, zdravotníci aplikovali dosud 11,84 milionu dávek vakcíny. V posledních týdnech ale tempo očkování zpomaluje. V pondělí dostalo injekci s vakcínou 8284 lidí, což je proti minulému týdnu zhruba o 1500 méně. Nicméně pokud by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nebyla v Česku ani současná míra proočkovanosti, bylo by v nemocnicích čtyřikrát až pětkrát více lidí.

Situace se přitom mezi jednotlivými kraji liší. Nejvíce se nákaza nyní šíří v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 63 nakažených. V hlavním městě ale bylo v pondělí zároveň naočkováno proti koronaviru nejvíce lidí, přes 1800. Téměř tisíc dávek vakcíny zdravotníci aplikovali v Jihomoravském kraji, kde je incidence mezi kraji čtvrtá nejvyšší, činí 50 potvrzených nákaz v přepočtu na obyvatele za týden. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je těchto případů 13. Pro vakcínu si tam ale přišlo nejméně lidí ze všech regionů, necelých 200.