Od loňského 1. března, kdy byly v zemi potvrzeny první případy nemoci, se podle statistik prokazatelně nakazilo koronavirem 1,674 milionu lidí. Většina se vyléčila, 30 374 lidí s potvrzeným koronavirem zemřelo. V poslední době je ale obětí minimum, poslední eviduje ministerstvo zdravotnictví 21. července. Za celý první prázdninový měsíc je podle dosavadních údajů 12 zemřelých s covidem.

Lidé v respirátorech
Další rozvolnění opatření: Zvyšuje se kapacita akcí, bezinfekční smí tančit

Mezi regiony je ale epidemická situace rozdílná. Nejpříznivější je aktuálně v Olomouckém kraji, kde za uplynulých sedm dnů připadají na sto tisíc obyvatel tři nově nakažení. Čtyři případy má Zlínský kraj. Nejvíce nových případů covidu na sto tisíc lidí za týden, a to 30, zůstává v Plzeňském kraji. Následuje hlavní město s 22 nově nakaženými na sto tisíc Pražanů za sedm dnů.

Počet hospitalizovaných s koronavirem se od počátku července držel pod padesátkou, v pondělí se ale přes ni přehoupl, od té doby však opět mírně klesl. K sobotě vyžadovalo péči v nemocnicích 44 pacientů s covidem. Proti pátku jich tak bylo o šest méně, naopak v porovnání s minulou sobotou o šest více.

Antigenních a PCR testů na koronavirus laboratoře v sobotu provedly téměř 88 tisíc, zhruba o 1600 méně než před týdnem. U nejpočetnější kategorie prováděných testů - preventivních a plošných - klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu na 0,07 procenta z 0,09.

Testovaných ubylo 

U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil na 0,25 procenta z 0,18. Podíl potvrzených případů u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl z 0,89 na 0,84 procenta.

Ilustrační foto
Očkování u těhotných provází nejistota. Některé ženy se obávají následků

Stejně jako ubylo proti minulé sobotě testovaných, snížil se i počet naočkovaných lidí. Podle údajů ministerstva aplikovali zdravotníci v sobotu 25 909 dávek vakcíny proti covidu, přičemž o týden dříve dali injekcí přibližně o 7400 více. Počet podaných dávek za celou dobu očkování, které začalo v ČR na konci loňského roku, překročil 10,3 milionu.

Ukončené očkování má 4,84 milionu lidí, zhruba 45 procent z 10,7 milionu obyvatel v zemi.