"Myslím si, že v tuto chvíli není důvod k panice, nebo strašení," zdůraznil na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že všechny důležité ukazatele se zatím drží v bezpečných hodnotách. "Situace se nevyvíjí tak negativně jako v minulém roce. Troufám si tvrdit, že se reálně projevuje imunizace společnosti," dodal. 

Hlavním tématem pondělní Rady vlády pro zdravotní rizika byla podle Vojtěcha opětovná debata o protilátkách a jejich uznávání. "Zatím není shoda, jestli a jak protilátky uznávat. Ta data nejsou v tuto chvíli jednoznačná, tento týden zahajujeme další studii" vysvětlil šéf českého zdravotnictví. Debata proto později pokračovat. 

Oddělení pro pacienty s covidem. Ilustrační snímek
Epidemie v Česku sílí. Hospitalizovaných je nejvíce za poslední čtvrt rok

Rada vlády pro zdravotní rizika však již nyní dospěla ke dvěma závěrům. "Pokud má člověk zjištěnou nějakou hladinu protilátek, tak je dostatečné, aby mu byla aplikována jen jedna dávka vakcíny. U lidí, kteří prodělali tu nemoc a zároveň byli plně naočkovaní, pak nebude nutná třetí posilující dávka vakcíny," shrnul Vojtěch. 

Lidé s protilátkami budou očkováni jednodávkovou vakcínou Johnson&Johnson.

Průměrná týdenní incidence se v Česku aktuálně dostala na 24 případů na sto tisíc obyvatel. Podle dostupných dat se infekce v současnosti nejrychleji šíří v Karlovarském kraji a v Praze, nejlepší situace je naopak v Libereckém kraji. 

Epidemie bude narůstat 

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek očekává v následujících dvou týdnech další nárůst epidemie koronaviru. Nákaza se podle něj v současnosti nejvíce šíří mezi mladými, většina nově nakažených jsou pak neočkovaní.  "Situace je aktuálně nejhorší v Praze a v Karlovarském kraji, ale ani tam nejde o nějak eskalující vývoj," konstatoval Dušek. 

Ilustrační snímek
Vláda změnila pravidla. Na plavání budou děti z jedné školy moci i bez testů

Za neděli přibylo v Česku 138 nových případů nákazy koronavirem, což je podobný počet jako před týdnem. Oproti minulé neděli však výrazně stoupl počet hospitalizovaných. V nemocnicích je aktuálně 113 pacientů s covidem-19, nejvíce od 17. června. "Stále máme nízkou zatíženost nemocnic. Příjmy na jednotky intenzivní péče jsou v jednotkách týdně," nechal se slyšet Dušek. 

Z hlediska šíření infekce jsou podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové rizikové zejména školy a školská zařízení. "Další riziko jsou firmy, zejména ty, kde je velké množství neočkovaných osob," uzavřela Svrčinová.