Nejhorší je nadále situace na Prachaticku, kde je nejvyšší počet nově nakažených za uplynulý týden. V okrese bylo podle ministerstva za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 84 případů nákazy koronavirem v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Hygienici dokončili ve čtvrtek testování asi 345 zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích. Z výsledku vyplynulo, že z 345 vzorků bylo 38 pozitivních na covid-19, jde o 24 agenturních zaměstnanců a 14 kmenových.

V prachatické firmě se testuje na Covid-19.
Testování zaměstnanců InTiCa Systems odhalilo 38 osob s koronavirem

Dalším ohniskem je jihlavské Alzheimer centrum. Zde od pátečního rána pomáhají vojáci. Armáda pomůže zvládnout situaci, která je v Azhleimercentru stabilizovaná, nicméně složitá. „Aktuální počty jsou jednačtyřicet klientů a osmnáct zaměstnanců,“ uvedla ředitelka Alzheimercentra Renata Horňáková s tím, že věkový průměr klientů je kolem čtyřiaosmdesáti roků.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 27. července 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády
Babiš: Vláda nechystá ekonomická omezení pro červené regiony

Nadále v Česku roste počet aktuálně nemocných, tedy počet případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých. Množství aktivních případů covidu-19 činí 4533, což je nejvíc od 14. dubna. Je tak už jenom o 140 nižší než zatím nejvyšší počet nemocných, který byl zaznamenán 11. dubna.

V českých nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 124 lidí s koronavirem. Stav 22 z nich hodnotí lékaři jako těžký. Za dnešek provedly laboratoře v Česku přes 7300 testů na covid-19. Od začátku testování už laboratoře udělaly téměř 691 tisíc testů.

Aktualizace údajů

Ministerstvo zdravotnictví zpětně revidovalo počty nových případů nákazy koronavirem za úterý a středu. Původně uvádělo, že v úterý bylo nově nakažených 275 a ve středu 278, ale po dnešní aktualizaci údajů uvádí za úterý 276 případů a za středu 275. V předchozích dnech ministerstvo už zpětně revidovalo počty vyléčených a hospitalizovaných. Přitom však zároveň Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) tvrdil, že věrohodnost statistik tím neklesá, protože právě údaje o počtech nových případů se zpětně nemění.

Audit počtu vyléčených nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ministerstvo pak v neděli v údajích na webu zvýšilo počet vyléčených, a tím o třetinu snížilo údaj o počtu aktuálně nemocných s covidem-19.

Prázdné ulice Prahy a lidé s rouškami 18. března 2020. Cestující v MHD s rouškou.
Praha jednala o situaci s koronavirem: Roušky v MHD se vrátí (nejspíš) v září

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek pak ČTK tvrdil, že na věrohodnost statistik covidu-19 audit nemůže mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze. "Záznam o vyléčení je jediný, který vyžaduje nějakou zpětnou kontrolu," řekl. Vzápětí ale ministerstvo snížilo počet hospitalizovaných a v posledních dnech opakovaně měnilo i údaje o nově diagnostikovaných a zemřelých.