Další výjimky si může stanovit i poskytovatel zdravotních služeb nebo ošetřující lékař, vyplývá z vydaného mimořádného opatření.

"Na základě podnětů zdravotníků jsme se rozhodli opatření, původně psané na všechna zdravotnická a sociální zařízení, upřesnit," uvedl ministr.

Výjimku budou mít také děti do dvou let a osoby se sníženým intelektem. Zdravotníci mohou roušky odložit, pokud je to třeba pro poskytnutí zdravotní péče.

Opatření zůstává v lůžkových zařízeních

Povinnost nosit roušku tak podle opatření zůstává v lůžkových zařízeních poskytovatelů zdravotních služeb, domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem, kde se léčí zejména osoby s demencemi. Stejné pravidlo dál platí pro odlehčující sociální služby v pobytové formě, například týdenní stacionáře.

Kontroly na hranicích.
Omezený vstup Čechům platí i do Lotyšska a Estonska. Je povinná karanténa

Povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách a MHD skončila ve většině země ve středu. V Praze zůstaly jen v metru a na akcích nad 100 lidí ve vnitřních prostorách.

V Moravskoslezském kraji musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí nebo kadeřníci a maséři. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde se poslední týdny šíří koronavirus nejvíc, jsou povinné roušky i ve všech budovách mimo bydliště a ve veřejné dopravě. V uvedených okresech jsou kvůli epidemiologické situaci dál zakázány návštěvy v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Dobrovolně je ale zakazují i nemocnice v jiných regionech.