V září policie prověřila 290 tisíc lidí, odhalila 2161 migrantů a 54 převaděčů. Nasazení policistů, celníků a vojáků vyjde na víc než sto milionů korun za měsíc.

Vláda opatření přijala hlavně proto, aby odradila pašeráky, kteří jsou často součástí vysoce organizovaných skupin. Roční zisky převaděčů činí podle mezinárodního Finančního akčního výboru deset miliard dolarů, tedy 252 miliard korun. Podle policejního mluvčího Jakuba Vinčálka jsou převaděči nejčastěji Ukrajinci a Syřané.

Čtvrtá debata s Petrem Fialou: 

Český premiér Petr Fiala.
Snížit DPH na potraviny se nechystáme, řekl Fiala. Hlavní je opatření u energií

Samotným pašerákům ale zatím žádné velké postihy nehrozí.  Pokud jsou chyceni poprvé, čeká je vyhoštění, peněžní pokuta nebo podmíněný trest. Přitom za ilegální pašování lidí může být uložen trest odnětí svobody od šesti měsíců do pěti let.

Měla by na hranicích se Slovenskem vyrůst zeď?Měla by na hranicích se Slovenskem vyrůst zeď?Zdroj: DeníkZákonodárci chtějí připravit změnu trestního zákona tak, aby sankce byly daleko tvrdší. „Navrhujeme postihovat toho, kdo při pašování migrantů vystaví větší počet osob nelidskému nebo ponižujícímu zacházení, dvěma až osmi lety odnětí svobody,“ sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Třetí debata s Petrem Fialou: 

Český premiér Petr Fiala.
Může to být Pavel, Nerudová i Fischer. Fiala se vyjádřil ke kandidátům na Hrad

Potíž s hlídáním hranic uprostřed schengenského prostoru je v tom, že návratová politika nefunguje. Vyhoštění neputují do země původu, ale snaží se opakovaně proniknout do cílové země, jíž je většinou Německo. Slovenský policejní prezident Štefan Hamran označil readmisní dohody o vracení migrantů za cár papíru.

V tomto kontextu lze čísti výsledky ankety Deníku, podle níž si 84 procent čtenářů přeje oddělení Česka a Slovenska hraniční zdí. Je tento požadavek absurdní?

V páté premiérské debatě jsme se na to zepali premiéra Petra Fialy.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.