Za 31 let od listopadové revoluce se podle Babiše vše změnilo. Nejdůležitější je podle něj svoboda. "Ti, kteří to nezažili, si to možná neumí představit, jak to bylo předtím," řekl přítomným novinářům. Lidé by si podle něj měli svobody vážit, v této souvislosti připomněl situaci v Bělorusku. Babiš už pro dnešek žádné plány nemá, den bude trávit s rodinou. Lidem by doporučil, aby na listopad 1989 zavzpomínali a večer si poslechli koncert České filharmonie.

Exprezident Václav Klaus na Národní třídě
Klaus přišel na Národní třídu s napůl nasazenou rouškou. Případ řeší policie

Ministryně Schillerová dnes vzpomněla na obrovské emoce a euforii v listopadu 1989. Rok má také spojený s narozením syna. Před 31 lety si přála, aby její děti měly lepší život než generace jejích současníků. Všichni mají podle Schillerové velkou povinnost a zodpovědnost svobodu chránit, není samozřejmostí.

Na Národní třídě, která je symbolem listopadových událostí roku 1989, se dnes chystá uctít Den boje za svobodu a demokracii řada politiků. Po sedmé hodině ráno tam dorazil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Vondráček přítomným novinářům řekl, že listopad 1989 je největší historickou událostí, kterou za svého života zažil. Události podle něj položily základ české státnosti.

Bývalý český prezident Václav Havel.
Nejlepší polistopadový prezident? U Čechů vítězí Havel, Zeman skončil třetí

 Pod pamětní deskou hoří od rána desítky svíček. Věnec tam umístila například Česká advokátní komora, nese nápis "Děkujeme, že můžeme". Někdo na místo donesl i plakát namířený proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se vzkazem "Květiny estébáka a normalizačního komunisty tady nechceme". Na místě jsou i fotografie bývalého prezidenta Václava Havla s dalajlamou.

Na Národní třídě se chystá uctít Den boje za svobodu a demokracii řada politiků. Loni při oslavách 30 let se předseda vlády dostavil na Národní třídu ráno za doprovodu ministrů hnutí ANO, lidé na něj pískali a protestovali proti němu. Prezident Miloš Zeman věnuje dění 17. listopadu 1989 především tichou vzpomínku.

Vystrčil (ODS): Je důležité pečovat jak o zdraví, tak o demokracii

Na pražské Národní třídě položilo kytici růži i vedení Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Podle Vystrčila tak demonstrovalo svou jednotu i jednotu horní komory.

Vystrčil označil připomínku událostí, které vedly k pádu komunistické nadvlády v někdejším Československu, za důležitou. "Je důležité pečovat nejen o zdraví, ale i o demokracii," uvedl k tomu, že se pietní akce konala za zpřísněných opatření proti epidemii koronaviru. Podle něj není možné se přestat starat o svobodu kvůli požadavkům na klid na práci.

Martin Klíma (vpravo) jako jeden z vůdců studentské stávky v roce 1989.
Martin Klíma: muž, jehož projev zažehl sametovou revoluci

Pietní místo pod pamětní deskou na Národní třídě, kde 17. listopadu 1989 komunistické bezpečnostní složky násilně zastavily pochod studentů, od rána navštívili nejen představitelé vlády, parlamentu a další politici, ale i stovky běžných občanů včetně rodin s dětmi nebo i se psy.

Akce se konala za zvýšeného zájmu médií a dohledu policie, která ale do poledních hodin podle zpravodaje ČTK na místě nemusela zasahovat. Příchozí jen nabádala k dodržování protiepidemických opatření. Bez roušky dorazili například bývalý prezident Václav Klaus nebo herečka Bára Štěpánová.

Policisté k tomu na twitteru uvedli, že na Národní třídě zadokumentovali několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu, dodali na twitteru.

Předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) 17. listopadu 2020 na Národní třídě v Praze hovoří s novináři poté, co položil květinu k pamětní desce při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii.
Babiš zůstává ohledně koronaviru skeptický. Hlavně se musíme semknout, uvedl

Lidé se shlukovali před pietním místem, kde čestnou stráž drželi zástupci skautů a sokolů, aby zapálili svíčku nebo položili květiny či věnce. Byl mezi například také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Značky na vozovce kvůli předepsaným dvoumetrovým rozestupům přítomní však nedodržovali. Někteří postávali a diskutovali s příchozími navzdory upozornění, že by se na místě měli zdržovat jen nezbytně krátkou dobu.

V Praze na Albertově bude možné položit svíčku, městem projdou také dvě desítky účastníků maskovaného průvodu Sametové posvícení. Tradiční oslavy Korzo národní mohou lidé sledovat on-line, půjde o diskuse, koncerty, divadla či píseň Modlitbu pro Martu, kterou z balkonu Národního divadla zazpívá v 17:11 Aneta Langerová. Před Novou budovou Národního muzea by měl být slavnostně odhalen pylon připomínající památku Jana Palacha. Vzpomínat se bude i v dalších městech republiky. 

Vyjádření politiků na Národní třídě

Na Národní třídu přišli i opoziční polititci. Společně dorazili za KDU-ČSL Marian Jurečka, za ODS Petr Fiala a za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, jejichž strany se dohodly na předvolební koalici.

Fiala (ODS): Česko si zaslouží lepší politiku

Pro Fialu je 17. listopad jeden z nejdůležitějších svátků. "Stačí říci slova svoboda, demokracie - to všechno je spojeno se 17. listopadem," řekl. Podle něj je to svátek naděje. "Tu naději je dobré si připomínat i dnes, protože samozřejmě to slavíme v trošku smutných okolnostech," podotkl s odkazem na pandemii koronaviru. Svoboda je podle něj nesmírně křehká, lidé by měli být stále citliví na to, kde svobodu ztrácí, podotkl.

Česko by si podle Fialy zasloužilo lepší politiku i vládu. "Naděje je i v tom, že za rok se toho můžeme všichni dočkat," dodal předseda ODS s poukazem na sněmovní volby. Na twitteru vyzval k tomu, aby lidé večer zapálili za okny "svíčku za svobodu" vzhledem k tomu, že hromadné akce jsou letos vyloučeny.

Jurečka (KDU-ČSL): Svoboda není ohrožena

Svoboda se podle Jurečky za 31 let do společnosti vžila. "Ale nemůžeme říci, že svoboda a demokracie a její základní principy nejsou ohroženy. Vždy z nějakých důvodů to ohrožení tady je, ať už větší, nebo menší," řekl novinářům Jurečka.

Pekarová Adamová (TOP 09): Důležitá je kromě svobody i zodpovědnost

"Je na nás, abychom usilovali o to, aby ta demokracie byla kvalitní," doplnila Pekarová Adamová. Podle ní se za poslední dobu kvalita demokracie v Česku snižovala, což lze změnit už v příštím volebním roce. Důležitá je podle předsedkyně TOP 09 kromě svobody také zodpovědnost, a to nejen za sebe a svou rodinu, ale také za celek.

Bartoš (Piráti): Je třeba dokončit transformaci ČR

V Česku je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše třeba dokončit transformaci společnosti, která začala před 31 lety, směrem k demokraciím západního typu. ČR by neměla dopadnout jako Polsko či Maďarsko, které mají podle Bartoše problémy s demokracií. Předseda Pirátů to dnes řekl novinářům na pražské Národní třídě, kde uctil památku výročí událostí 17. listopadu.

"Transformace v demokratickou zemi nebyla úplně dokončena, na přelomu milénia dospěla k jakémusi úpadku politických elit. Dostali jsme se až do současné doby, kdy tady máme jednu silnou politickou stranu a pana premiéra, který si z právního státu dělá trhací kalendář," uvedl Bartoš.

Připomínku výročí 31 let od ukončení nadvlády komunistické strany v někdejším Československu vnímá Bartoš jako jiskru do aktivit politických a občanských aktivit. Cestu k dokončení transformace vidí v dialogu a spolupráci mezilidské a mezioborové. Pomůže to podle Bartoše překonat i očekávanou ekonomickou krizi.

Rakušan (STAN): O svobody bychom se neměli nechat připravovat

Lidé by si výročí 17. listopadu měli podle předsedy Starostů Víta Rakušana připomenout zvláště v době, která má tendenci brát jim část svobod v rámci opatření proti epidemii koronaviru. Měli by usilovat o jejich obnovení, uvedl dnes Rakušan po položení květin u památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě.

"Ta doba, která teď je okolo nás, má možná taky trochu tendenci nám nějaké svobody brát. A my bychom si dneska možná více než kdy jindy měli uvědomovat, že o ty svobody bychom se nikým a ničím neměli nechat připravovat," uvedl Rakušan. Podle něj bude třeba usilovat o jejich obnovení.

Koronavirová krize se podle Rakušana přemění na krizi ekonomickou. Předseda STAN by si ale přál, aby z ní společnost vzešla posílena a příští rok byl obdobím razantní změny, která dá zemi perspektivu.

Spolu s Rakušanem položila květiny k památníku nová středočeská hejtmanka Petra Pecková a další zástupci hnutí.