„Je pravděpodobné, že hypotéky budou zlevňovat i nadále,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Vzhledem ke zpomalení ekonomiky očekává pokles cen nemovitostí. Doporučuje proto lidem, již uvažují o nákupu nemovitosti, aby byli trpěliví – za pár měsíců by podle něj měli platit ještě méně.

„Za rok touto dobou budou jak nemovitosti, tak hypotéky citelně levnější než dnes,“ míní Kovanda. Kupci tak podle něj mohou ušetřit statisíce korun za nemovitost a další tisíce na měsíčních splátkách hypotéky.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Praha má nelichotivý primát. Ve střední Evropě je nejdražším městem na bydlení

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák připomněl, že při minulé krizi v roce 2008 ceny nemovitostí z tehdejšího maxima za zhruba tři roky klesly v průměru o 15 procent. „Při podobném pomalém oživení ekonomiky, jako jsme viděli tehdy, by teoreticky ceny nemovitostí mohly být v letech 2022 a 2023 opravdu o 15 procent níž. Jestli tomu tak skutečně bude, závisí na mnoha parametrech,“ řekl Deníku Novák.

V příštím roce se očekávý růst cen

S krátkodobým snížením cen nemovitostí počítá i Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Očekává však, že v příštím roce znovu porostou. Důvodem je nedostatek investičních příležitostí pro lidi, kteří chtějí zhodnotit své peníze. „Ať si je uložíte kamkoliv, vždycky vám je ‚požere‘ inflace, která je vyšší než úrokové sazby,“ řekla Šichtařová Deníku. Z tradičních možností na zhodnocení peněz tak kromě drahých kovů zbývají již jen právě nemovitosti.

Záchrana zchátralého venkovského domu vyžaduje spoustu času, peněz a odhodlání, zvlášť pokud ho chcete zachovat v jeho původní podobě.
Rekonstrukce venkovského stavení: styl selského baroka udělal z interiéru skvost

Analytička proto očekává, že navzdory nižším příjmům lidí a rostoucí nezaměstnanosti budou nemovitosti zdražovat tak, že bydlení bude pro širší vrstvy méně dostupné. „Bude to přinášet i silné sociální pnutí, což bude přímý důsledek politiky centrální banky,“ dodala Šichtařová.