Bouře Sabine řádila v Česku od nedělní noci a komplikovala životy statisícům lidí. V pondělí se kvůli silnému větru ocitlo bez elektrické energie přes 300 tisíc odběratelů. Energetické společnosti ČEZ a E.ON vyhlásily kalamitní stav, který trval až do úterních odpoledních hodin, kdy se podařilo obnovit dodávku energie do většiny domácností.

Drážní hasiči likvidují škody na Těchorazu ve Vyšším Brodě na trati z Rybníka do Lipna nad Vltavou.
SLEDOVALI JSME: Bouře v Česku slábne. ČEZ odvolal kalamitní stav

Jedinou obětí vichřice se stal řidič osobního vozu u Nové Vsi na Sokolovsku, který kvůli pádu stromu prorazil svodidla a sjel ze srázu.

Právě popadané stromy byly nejčastějšími důvody k výjezdu hasičů, kteří si jen během pondělí připsali více než pět tisíc zásahů, tedy třicetinásobek běžného průměru. „Nejčastěji hasiči vyjížděli k odstraňování popadaných stromů a větví, ať už na komunikace, železnici, auta, domy nebo dráty elektrického vedení, také spolupracovali s pracovníky pohotovostních služeb, kteří obnovovali elektrické vedení. Dále zajišťovali uvolněné plechy na střechách, upevňovali či odstraňování billboardy, cedule nebo poutače," potvrdila mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Podívejte se, kde a jakou zkázu Sabine způsobila. Po klinutí na fotorafii se dostanete do jednotlivých galerií:

Komplikace v dopravě

Polámané či vyvrácené stromy komplikovaly také dopravu na železnici. Provoz musel být přerušen na více než 130 tratích napříč Českem a některá místa se podařilo zprůjezdnit teprve v nočních úterních hodinách. Zrušeny byly také některé vlakové spoje na trase Praha - Berlín.

Odstraňování stromů na silnici u Jistebníku (okr. Nový Jičín)
Kvůli vichřici mají zaměstnanci právo na volno, ale jen to neplacené

Potíže se nevyhnuly ani řidičům na českých dálnicích. Padající stromy přerušily provoz například na dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku či na devátém kilometru dálnice D4 ve směru na Příbram. Na dálnici D10 zase vlivem silného větru havaroval kamion.

Bouře Sabine v Evropě:

Kvůli vichřici do Česka nedorazily ani některé letecké spoje, které měly přistát na pražském Letišti Václava Havla. Zrušeno bylo jedenáct odletů z Německa, Švýcarska, Velké Británie, Nizozemska a Srbska.