„Situace není dobrá. Nemocnice stále mají vysoký počet hospitalizovaných, proto jsme žádali o prodloužení nouzového stavu. Nebylo nám vyhověno, ale to neznamená, že se vzdáváme jednání s opozicí. I pokud by hejtmani požádali o vyhlášení nouzového stavu, po skončení této lhůty bychom šli do sněmovny,“ uvedl Babiš.

Testování na koronavirus - Ilustrační foto
Náhradní plán: Nouzový stav by mohl být jen v krajích, jež o něj požádají

Zástupce opozice chce pozvat na jednání v úterý. „Pan ministr Blatný předloží v pondělí na vládu pandemický zákon ve zkrácené lhůtě a už v úterý bychom ho chtěli s opozicí projednat,“ řekl Babiš.

Jednání s hejtmany bylo podle premiéra konstruktivní, konkrétní výsledek ale zatím nepřineslo. Budou proto pokračovat i v neděli.

Babiš nechtěl jednat o opatřeních

„Blížíme se k dohodě, je ale třeba dojednat řadu podmínek,“ řekl přitom ve vysílání České televize ještě před večerním jednáním s premiérem Půta. Hejtmani byli podle něj připravení požádat o nouzový stav na omezenou dobu, pravděpodobně dva týdny. „Především proto, aby vláda dokázala projednat s opozicí nový pandemický zákon,“ vysvětlil.

Diskutovat chtěli hejtmani s Babišem i o konkrétních opatřeních. Pražský primátor Zdeněk Hřib však již v průběhu jednání uvedl, že předseda vlády změny opatření, o kterých sám řekl, že nefungují, odmítá. Výjimkou bylo podle Hřiba zrušení nočního zákazu vycházení po 21. hodině.

„Hejtmani čekali, že premiér přijde s konkrétními návrhy na úpravu nefunkčních opatření. To se však nestalo. Kraje, kde hejtman požádá o nouzový stav, tedy zlepšení nečeká. V ostatních krajích by MZ zavedlo většinu stávajících opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ napsal na twitteru.

Nouzový stav jen v některých krajích

Asociace krajů původně vyzvala ke společnému jednání vládu i opozici. Premiér Babiš však uvedl, že je nutné situaci řešit na exekutivní úrovni a co nejdříve oznámit občanům, jaká opatření vlastně budou v pondělí, kdy nouzový stav končí, platit.

Premiér Andrej Babiš
Babiš: Hejtmani musí požádat o nouzový stav. S opozicí už nemáme o čem jednat

Babiš v minulosti také připustil, že pokud by se jednotliví hejtmani nedomluvili na společném postupu, byl by nouzový stav vyhlášen pouze v těch krajích, jejichž hejtmani o to vládu požádají.