Na vině obžalovaných mužů trvá žalobce Jan Fichtner z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. „Vzhledem k jejich trestní minulosti a tomu, že zneužili bezbrannosti oběti, jsem jim navrhl tresty mezi osmi až deseti lety,“ informoval žalobce Fichtner. Kromě trestu by měli obvinění poškozené vyplatit odškodné za nemajetkovou újmu 250 tisíc korun.

Obhájkyně obžalovaných pak navrhly soudu čin překvalifikovat ze zločinu znásilnění na sexuální nátlak. Rozhodování soudu nebude jednoduché, protože se musí vypořádat s tím, že oběť trpí posttraumatickou poruchou, což by soud oběma obžalovaným mohl přičíst k tíži.

Ilustrační snímek
Měli znásilnit dívku v poli nedaleko Dalešické přehrady, hrozí jim až 12 let

Událost se měla stát předloni 14. září v turistické lokalitě kolem Dalešické přehrady. Obvinění dělníci v místě společně s dalšími kolegy pracovali na nedaleké stavbě. Jak přesně se s dívkou seznámili, není jasné. Podle obžaloby oba muži ve věku devětačtyřicet a devětatřicet let z Brna dívku zatáhli do nedalekého kukuřičného pole a tam ji znásilnili. Muži se zároveň navzájem hlídali, aby je při činu nikdo neviděl. Dívka se pak s událostí svěřila doma.

U soudu obžalovaní přiznali, že mezi nimi a obětí došlo k pohlavnímu styku, ale podle nich to bylo ze strany dívky dobrovolné. Dokonce je měla k sexuálním hrátkám nabádat a nabízet jim orální sex. Jenže soud přednesl výpověď poškozené, která tvrdila, že s muži mít sex nechtěla. Podle znalců museli oba obžalovaní vědět, že nejde o standardní situaci. Sami obžalovaní přiznali, že se jim dívka zdála divná.

Oba muži už byli v minulosti několikrát soudně trestáni. Jeden z nich dokonce za znásilnění.