Dosud měl všechny případy v krajské působnosti na starosti jediný státní zástupce Jiří Morava. Od 1. srpna má nového kolegu. Je jím Jan Adam, mladý státní zástupce, který do Jihlavy přišel z Okresního státního zastupitelství ve Žďáře nad Sázavou. Současně to znamená, že pobočka v Jihlavě bude zachována. „Zrušení pobočky považujeme za nevhodné, vzhledem k tomu, že v Jihlavě sídlí Krajské policejní ředitelství, a zrušením pobočky by došlo k narušení celého systému," uvedla pro Deník náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Brně Jarmila Šteflová.

O případy se podělí

O dalším osudu jihlavské pobočky se začalo mluvit v souvislosti se zrušením odvolacího senátu na jihlavské pobočce brněnského krajského soudu. Všechna odvolání ze tří okresů ve východní části kraje už nyní neputují do Jihlavy, ale do Brna.

Oba krajští státní zástupci Jiří Morava, který je na pobočce od září 2010, a Jan Adam, se nyní rovnoměrně podělí o rozdělané případy. Jen pro ilustraci: V prvním pololetí roku 2011 se Morava musel zabývat čtyřiadvaceti případy. Jenže už o rok později to bylo za stejné období dvaačtyřicet kauz. Letos jde o devětadvacet případů, ale jen kvůli tomu, že Jiří Morava už toho měl tolik, že některé případy musely být předány do Brna.

Krajští státní zástupci dozorují nejzávažnější zločiny od vražd, pokusů o vraždu, sexuálně motivované násilné činy, složité hospodářské kau-zy až po organizovaný zločin a drogové gangy. Obžalobu podávají ke Krajskému soudu v Brně, kam také dojíždějí na hlavní líčení. „V porovnání s jinými státními zástupci měl jihlavský zástupce více rozdělaných případů než ostatní," vysvětlil důvody posílení pobočky náměstek z Krajského státního zastupitelství v Brně Petr Lužný.

Vedení KSZ v Brně uvažuje o tom, že posílení pobočky přinese možnost přesunout do Jihlavy některou z agend, kterou doteď řešilo pouze Brno. Jde o trestnou činnost policistů, kterou vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), trestné činy mladistvých a mezinárodní právní pomoc. Zatím nejčastěji se mluví o případech GIBS. Nyní to fungovalo tak, že když například policista spáchal trestný čin na Jihlavsku, musel nad jeho případem bdít státní zástupce z Brna, který pak i jezdil k soudu do Jihlavy. Nově bude případ od začátku řešit státní zástupce z jihlavské pobočky.

Jarmila Šteflová Deníku řekla, že posílení pobočky státního zastupitelství v Jihlavě bylo možné díky tomu, že se v Brně uvolnilo jedno tabulkové místo, které bylo přesunuto do Jihlavy.

Jan Adam je podle nadřízených schopný státní zástupce se zkušenostmi. Ve Žďáru nad Sázavou měl například aktuálně na starosti rozsáhlý případ korupce v autoškolách. Na Adamovo místo nastoupil jednatřicetiletý bývalý advokát ze Žďáru nad Sázavou David Vetešník. Jako samostatný advokát působil tři roky. Předtím půl roku jako koncipient. „Využil jsem možnosti přihlásit se do výběrového řízení a vnímám to jako sbírání dalších zkušeností i z druhé strany," svěřil se David Vetešník.