„Stalo se to v ulici U Táferny. Šla jsem se projít se psem, bylo už po setmění. Proti mně šel muž, který si povídal sám pro sebe. V jedné ruce měl tyč. V tu chvíli nebyl nijak agresivní, ale jeho chování bylo přesto zvláštní. I pes, je to malé štěně, z něj byl nervózní, proto jsem raději přešla na druhou stranu ulice,“ začala popisovat příběh jak vystřižený z hororu Jana, která si nepřála zveřejnit svoji pravou totožnost ze strachu před agresorem. Redakce jméno napadené ženy zná.

Janina úhybného manévru si muž všiml a okamžitě ji následoval. Nejprve šel proti ní, pak dva tři kroky za ní. Začal mávat tyčí, kterou držel v ruce. „Byla to dutá bambusová tyč, asi metr a půl dlouhá. Sklopila jsem hlavu a nevšímala si jej. Řekl mi, že půjde se mnou. Zrychlila jsem krok, on také přidal. Začal vyhrožovat, že zbije mého psa. Po celou dobu byl ale velmi klidný, mluvil neobyčejně chladným tónem. Snažila jsem se ho ignorovat a znovu jsem zrychlila,“ uvedla Jana.

Na obecní úřad městyse Sněžné, přinášejí lidé dárky pro dětí z Dětského domova v Rovečném.
Už potřinácté přinese Ježíšek ze Sněžného dárky do dětského domova

Setmělá ulice byla jako z udělání liduprázdná, nikde nebylo vidět ani živáčka. „Pořád jsem přemýšlela, jestli dostanu tou tyčí do hlavy. Snažila jsem se co nejrychleji dostat k hlavní silnici, kde jezdila auta. Nechtěla jsem křičet, bála jsem se, že ho vyprovokuji. Telefon jsem s sebou neměla, ale i kdybych jej měla, tak bych ho strachy nepoužila. Muž se stále držel krok za mnou a neustále hovořil. Ptal se mě, jestli ji chci zprava, nebo zleva. A také říkal, že nejprve zabije mého psa, a poté mě,“ řekla pronásledovaná žena.

Nakonec se jí podařilo dojít až k hlavní komunikaci. „Tam mi řekl, že mu stejně neuteču,“ zavzpomínala na stresující zážitek Jana.

Policisté si mě nevšímali

Najednou zahlédla policejní majáky a začala na přijíždějící auto zběsile mávat. „Policisté zastavili a vystoupili. Byli dva, muž a žena. Myslela jsem si, že se mě zeptají, co se děje, ale oni si mě vůbec nevšímali. Šli za mužem, který mě pronásledoval, vzali mu tyč a odhodili ji stranou. Pak po něm chtěli doklady. On jim řekl, že je dobře, že jedou, jelikož jsem ho já napadla. A že byl u bratra, a tam mu prý dali do pití extázi,“ sdělila žena.

Jana stála na místě a čekala, jestli ji budou policisté legitimovat nebo zda se jí zeptají, co se vlastně stalo. „Ale nekomunikovali se mnou, i když jsem se jich ptala, jestli ode mě něco nepotřebují. Tak jsem odešla. Byla jsem z jejich reakce přinejmenším překvapená,“ postěžovala si.

Policejní hlídka naložila muže do auta. „Policisté na místě nalezli třiatřicetiletého muže z Českolipska, který zmateně komunikoval a vykazoval známky opilosti. Dechová zkouška, kterou policisté u něj provedli, vykázala pozitivní výsledek, jehož naměřená hodnota činila 1,48 promile alkoholu. Vzhledem k tomu, že muž svým jednáním ohrožoval svůj život a zdraví, policisté ho zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění,“ vyjádřila se policejní mluvčí Dana Čírtková.

Celý příběh ale začal už o něco dříve v ulici Purkyňova. Tam agresor ohrožoval jinou ženu. „Byl jsem venku venčit psa a viděl jsem agresivního muže s bambusovou tyčí, který šel za nějakou paní a křičel na ni. Řekl jsem mu, ať se uklidní a on začal řvát, že mě zabije. Tak jsem raději zavolal policejní hlídku,“ vysvětlil Libor Milota ze Žďáru nad Sázavou.

Ilustrační foto
Nejvyšší soud: Vulgarita na síti není trestný čin

Než policisté přijeli na místo, byl už agresor pryč. „Ukazoval jsem jim, kterým směrem se vydal a oni se rozjeli za ním,“ doplnil Libor Milota.

Jana se svůj příběh, který se odehrál ve středu 8. listopadu, rozhodla zveřejnit proto, aby se na muže, který ji vyhrožoval na ulici zabitím, nepohlíželo jen jako na obyčejného opilce. „Nikdo neví, co se mu honilo v hlavě,“ řekla Jana s tím, že prověřit by se měl i postup zasahujících policistů.

„Pokud žena, která se dostavila do vaší redakce, nebyla spokojena s postupem policistů, může se obrátit se svým podnětem na odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie kraje Vysočina,“ reagovala na její podnět policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ilustrační foto
Zloděj bral peníze i šperky, nepohrdl ani výbavou na squash