„Dozvěděl jsem se to před pár minutami a jsem z toho naprosto rozčarovaný. Nedovedu pochopit, jak je něco takového možné. My jsme přece její výpovědi, v nichž uváděla, že měla všechno naplánované a všechno si pamatuje, četli," prohlásil včera dopoledne Kamil Vejvoda.

Ze závěru znaleckých posudků duševního stavu šestadvacetileté Orlové, obviněné z loňské vraždy studenta a braní rukojmích ve žďárské škole, je zřejmé, že v době spáchání činu nebyla při smyslech. Podle vysočinské policejní mluvčí Dany Čírtkové byla žena propuštěna z brněnské vazební věznice a přemístěna do zdravotnického zařízení. „Vyšetřovací spis policie předloží státnímu zástupci k vydání rozhodnutí o dalším postupu v této trestní věci. Žádné další konkrétní údaje policie nemůže poskytnout," uvedla Čírtková.

Dozorující státní zástupce Jiří Morava řekl, že až do doby vydání rozhodnutí se k případu nebude vyjadřovat. „O dalším postupu ve vyšetřování rozhodnu v řádu týdnů," sdělil pouze.

Je otázkou, zda se mohou rodiče proti posudku odvolat. „Údajně spíš ne. Můžeme s tím maximálně nesouhlasit. Tu ženu teď zavřou do ústavu a po čase ji mohou zase pustit mezi lidi, jak tomu ostatně už jednou bylo," podotkl Vejvoda. Loni v únoru byla Orlová propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 nožem zaútočila na žáky ve školní jídelně v Havířově. Tam těžce zranila vychovatelku, která děti bránila. V případě soudního projednávání by Orlové hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle posudku Orlová ale trpí paranoidní schizofrenií a kvůli ní nemohla rozpoznat nebezpečnost jednání a ani se ovládat.

Podle toxikologického posudku v době činu nebyla pod vlivem alkoholu či jiných drog, ovládací schopnosti však u ní byly úplně vymizelé, proto byla shledána nepříčetnou a za svůj čin není trestně odpovědná. Trestní stíhání tak bude pro nepříčetnost zastaveno.

Podle znalce je ale pobyt Barbory Orlové na svobodě nebezpečný a musí se ústavně léčit. Léčba navíc musí probíhat za mimořádných podmínek v ústavu zabezpečovací detence. Podle informací Deníku se ale Barbora Orlová cítí být zdravá a nebude do detenčního ústavu chtít dobrovolně nastoupit. O jejím přemístění rozhodne soud.

Na základě svého činu Petr Vejvoda loni získal Cenu Michala Velíška Nadace Adra za lidskost a osobní statečnost. Prezident České republiky Miloš Zeman jeho jménem pojmenoval novou alej na břehu Veselského rybníka v Novém Veselí s tím, že studentovi, který se postavil na obranu své spolužačky, chce letos udělit vyznamenání.

Podle ředitele žďárské střední obchodní školy Zdeňka Musila bude zavražděnému Petru Vejvodovi 20. května před budovou školy odhalena pamětní deska. „Odhalení desky bude součástí takzvaného Dne Petra, který vedle sportovních soutěží přinese i ukázky sebeobrany," řekl Zdeněk Musil. K závěrům znalců týkajících se duševního stavu útočnice se odmítl vyjádřit.

Tragická událost ve žďárské škole otevřela před časem mimo jiné otázku zabezpečení škol před vstupem nepovolaných osob. Podle závěrů České školní inspekce je většina škol chráněna dobře. Zabezpečení žďárské školy označili inspektoři za nadstandardní, škola přesto zavedla další opatření.

Vznikla také veřejná debata o ústavní a ambulantní léčbě psychicky nemocných lidí. Podle tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové Okresní soud v Opavě, který obviněnou ženu loni v únoru propustil z ústavního do ambulantního léčení, důsledně nerespektoval trestní řád. Vůbec se prý nezabýval zásadní otázkou, zda neznamená pobyt psychicky nemocné pacientky na svobodě nebezpečí.

------------------

Co se stalo?

Šestnáctiletý Petr Vejvoda poté, co se 14. října 2014 ráno do žďárské obchodní školy dostala cizí žena a nečekaně bodla jednu ze studentek do ruky dlouhým nožem, dívce přispěchal na pomoc. Žena, která byla později ztotožněna jako šestadvacetiletá Barbora Orlová z Ostravska, mu vrazila nůž do hrudníku. Pak opět běžela za dívkou, které se podařilo utéci, a proto bodla nožem do břicha a odtáhla do šaten jako rukojmí jinou. Orlová ještě stačila zranit policejního vyjednavače, než ji policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem.

Petr Vejvoda utrpěl tak vážné zranění, že mu na místě podlehl.

Následně bylo zjištěno, že žena trpící schizofrenií, ve škole útočila již v roce 2012 v Havířově. Tehdy nožem vážně zranila vychovatelku, která děti bránila. Orlová byla nařízením soudu umístěna do ústavní péče, odkud byla v únoru 2014 propuštěna do ambulantní psychiatrické péče. O půl roku později zaútočila na studenty ve žďárské škole.