„Od začátku měsíce evidujeme již pět případů,“ potvrdila žďárská policejní mluvčí Jana Martincová. Zároveň doplnila, že pachatelé těchto krádeží mají na svědomí škody za 76 tisíc korun.

Prozatím poslední případ byl strážcům zákona nahlášen koncem uplynulého týdne. Ze sklepní kóje domu ve žďárské ulici Nerudova zmizely kromě horského kola i sjezdové lyže dohromady za jedenáct tisíc korun.

Dalšími oblíbenými žďárskými „destinacemi“ zlodějů jsou například ulice Okružní, Brodská, Nádražní a další v sídlištích s větším množstvím bytových domů.

Policisté upozorňují majitele bicyklů, kteří je mají uloženy ve sklepech bytových domů, že by měli věnovat větší pozornost jejich zabezpečení.

Pod zámkem

„Kóji zajistěte tak, aby si možný pachatel nemohl prohlédnout, co máte ve sklepě uloženo. Všímejte si pohybu podezřelých osob v domě a důsledně zamykejte vstup do domu i další dveře společných prostor, a to i když jsou opatřeny koulí,“ poradila Martincová. Na řádné zabezpečení prostor totiž pak dbají v případě krádeže i pojišťovny.

„Odcizení kola krádeží vloupáním je pojistnou událostí pouze tehdy, pokud bylo kolo odcizeno z uzamčeného místa, kterým může být kromě bytu také sklep, kočárkárna, garáž,“ uvedl Tomáš Zavoral, mluvčí České pojišťovny. Právo na plnění však podle něj vzniká jen tehdy, vnikl-li pachatel do uzamčeného místa pojištění násilně třeba tak, že rozbil okno či urazil zámky.

Způsob zabezpečení není předepsán, ale výše kompenzace škody závisí na kvalitě zabezpečení, jež zloděj překonal. V případě, že bicykl zmizel ze společných prostor domu, se obvykle zkoumá i jeho samotné zabezpečení.

Řetěz

„Požadujeme uzamčení kola lankovým nebo visacím zámkem s řetězem. Jízdní kolo musí být uzamčeno k budově, příslušenství budovy, součásti budovy nebo stojanu určenému k uzamčení jízdních kol,“ sdělil pro Deník Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny. Podmínky jednotlivých pojišťoven se však liší a závisí také na typu pojištění.

Dohledání zcizeného kola mohou pomoci i sami jeho majitelé. Ti by si měli pro jistotu vytvořit fotky kola a poznamenat si jeho výrobní číslo. To mohou nechat zaevidovat u strážníků. „My údaj zaznamenáme a v případě krádeže kola se na nás může jeho majitel, který výrobní číslo například zapomněl, obrátit,“ řekl Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Lidé mají možnost zabezpečit svá kola i pomocí identifikačních sad mikročipů a mikroteček. Pomocí nich se dá zjistit dle přístupových kódů a čtečky, již má policie, zda není kolo v rukou nepravého majitele. „Tuto možnost nabízíme, byť o to zatím není nijak zvlášť velký zájem. Cena sad, které lze u nás pořídit, se pohybuje od asi tří do osmi set korun,“ uvedl Radek Chlubna, majitel žďárského obchodu Cyklo Chlubna.

Mikročip se zavádí do rámu kola, které je pak označeno etiketou. Ve druhém případě jsou kromě mikročipu v rámu vkládány i další čipy do vnitřních prostor důležitých dílů. Na různé vnitřní části kola jsou nanášeny také mikrotečky v laku. I v tomto případě na takovou ochranu upozorňují výstražné etikety, které mají preventivní a odrazující účinek. Označené předměty se totiž stávají bezcennými a nebezpečnými pro nelegální držitele nebo prodejce.

„Tuto možnost teď zvažuji. Jedno kolo už mi z kolárny domu ukradli, zámek ale nebyl nijak poškozený, takže jsem nedostal od pojišťovny nic. Doufám, že označení a zavedení mikročipu případného zloděje odradí,“ řekl František Sobotka ze Žďáru.

Ve žďárském okrese bylo loni evidováno okolo dvou desítek vloupání do sklepů, koláren a dalších společných prostor bytových domů. Zloději při nich způsobili škodu za zhruba 294 tisíc korun.