Je obviněna ze zpronevěry, ale to není vše. Kradla i v době, kdy byla v podmínce. Jolana Pospíchalová z Jihlavy je obviněna, že jako bývalá předsedkyně Základní organizace odborového svazu Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina zpronevěřila přes jeden milion korun. Ale kradla peníze i v době, kdy 
byla pravomocně odsouzena 
k podmínce.

V listopadu 2009 zavinila vážnou dopravní nehodu. Tehdy dvaačtyřicetiletý řidič utrpěl těžká zranění, kvůli nimž skončil v invalidním důchodu. Podle příbuzných podstoupil šestnáct operací. Zranění utrpěly i tři šestnáctileté děti.

Jolana Pospíchalová, která sama při nehodě utrpěla zranění, byla obviněna z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti a v lednu 2011 odsouzena k dvouletému vězení s podmínečným odkladem na jeden a půl roku. Kromě toho nesměla rok a půl usednout za volant. Soud jí také nařídil, že musí pojišťovně VZP zaplatit za léčení zraněných 725 261 korun. Podle informací Deníku vše uhradila pojišťovna z povinného ručení. Jolana Pospíchalová nemusela platit nic.

Straka předsedkyní

Dlouho před odsouzením si ale Jolana Pospíchalová zadělávala na mnohem závažnější problém. Od roku 2006 do května 2012 podle policie vybírala peníze z odborářského účtu a použila je pro vlastní potřebu. Na vše přišli odboráři loni v květnu, kdy podali trestní oznámení, a případ začala prověřovat policie.

Jolaně Pospíchalové přitom podmínka končila až v červenci. Od neoprávněného vybírání peněz ji neodradila ani zkušenost s policejním vyšetřováním a následným soudním jednáním. Jestli to pro ni bude přitěžující okolnost, musí rozhodnout až soud. Nyní jí za zpronevěru hrozí až osm let vězení.

Pospíchalová je dnes bývalou předsedkyní záchranářských odborů. Z funkce byla odstavena ihned po provalení skandálu. Záchranářkou ale zatím zůstává. „Musím postupovat podle zákoníku práce, a to až v případě, že bude pravomocně odsouzena," řekla neurčitě ředitelka záchranné služby Vladislava Filová.

Jolana Pospíchalová je nyní v dlouhodobé pracovní neschopnosti. K případu se odmítla vyjádřit. To, že byla Pospíchalová odsouzena za dopravní nehodu, ředitelka nijak neřešila. „Byla to věc, která neměla souvislost s výkonem povolání. Ani nevím, jak to dopadlo. Myslím, že dostala podmínku. Snad mělo jít o nějakou technickou závadu," uvedla Filová.

Nepotvrzená závada

Na technickou závadu Pospíchalová nehodu sváděla, ale soudní znalec to vyloučil. V odvolání poté namítala, že soud dostatečně neobjasnil, proč její auto z ničeho nic vybočilo vlevo a v protisměru se střetlo s osobním autem, kde seděli čtyři lidé. Podle Pospíchalové ležel na silnici předmět, kterému se vyhýbala. Ani to se ale nepotvrdilo.

„Její chování jsem vnímala spíše jako arogantní. Nedokázala přiznat vinu. Myslím si, že trest, který dostala, byl až příliš mírný," řekla manželka zraněného řidiče.

Soud v roce 2010 při rozhodování o trestu přihlédl i k tomu, že Pospíchalová měla výborné pracovní hodnocení a  požívala dobré pověsti. Nespáchala žádný přestupek a  čistý byl i její rejstřík trestů. V té době ale ještě nikdo netušil, že už několik let vykrádala účet odborové organizaci.