„S ohledem na stav nalezených ostatků existuje podezření, že dotyčný člověk zemřel cizím zaviněním. Pracovně byla věc zatím kvalifikována jako zločin těžkého ublížení na zdraví,“ konstatoval dříve mluvčí Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga a na aktuální dotaz Deníku dodal, že totožnost oběti je stále neznámá.

Policejní ředitel na Vysočině Miloš Trojánek.
Krajský policejní šéf Trojánek: Tak mimořádné podmínky jsem ještě nikdy nezažil

Na děsivý nález narazil „hledač pokladů“ s detektorem kovů. Kostra ležela v mělkém hrobě na kraji listnatého lesa. Hledač si nejprve všiml vyčuhující kosti ze země, až vzápětí mu došlo, že je zřejmě lidská. Na místo okamžitě vyjeli kriminalisté i hasiči. Ti pak z mělkého hrobu vyhrabali celou lidskou kostru. S největší pravděpodobností se jedná o ostatky muže. V zemi byly mezi patnácti a dvaceti lety. V hrobě byla i pogumovaná textilie, do níž bylo tělo zabaleno.

Může jít o cizince

Policisté intenzivně spolupracují i s kriminalistickým ústavem a snaží se pečlivě analyzovat všechny nalezené stopy včetně například zdravotních anomálií nalezených na kostře. Vzhledem k problémům s určením totožnosti není vyloučeno, že může jít o cizince. Specialisté se snažili vytvořit na základě lebky i podobu muže. Jde ale o velmi přibližnou kresbu, která podle šéfa vysočinské mordparty Pavla Kubiše není v takové vypovídající hodnotě, aby ji mohli zveřejnit.

„Naše postupy nebudeme zatím komentovat. Mohu pouze říci, že na případu intenzivně pracujeme,“ zopakoval Pavel Kubiš.

Ilustrační foto.
Ukradl vodku. Jako recidivista a za nouzového stavu putoval rovnou do vězení

Místo nálezu ostatků navíc leží těsně vedle velmi frekventované hlavní silnice I/38 mezi Havlíčkovým Bodem a Kolínem, proto není vyloučeno, že tělo bylo bylo na místo dovezené z větší vzdálenosti a vybráno bylo zcela náhodně.

Voják z Habrů to není

Deník hned po nalezení těla připomněl několik pohřešovaných osob, z nichž by nález mohl odpovídat Miroslavu Langovi z nedalekých Habrů. Ten je pohřešován od roku 2004. Voják z povolání odjel z domova pro údajnou výhru do Prahy a už se nikdy neozval. Že by ostatky patřily Langovi je ale nepravděpodobné, protože jeho profil stále figuruje v policejní databázi pohřešovaných osob.

Na Vysočině se obdobný případ stal v roce 2008 u Kožichovic na Třebíčsku, kde kosterní ostatky vyhrabala divoká prasata. Podle policie šlo pravděpodobně o cizince, který byl zastřelen. I přes veškerou snahu kriminalistů se ale dodnes nepodařilo oběť identifikovat. Případ, který od začátku vyšetřovali brněnští kriminalisté zůstává i po letech stále neobjasněn.

Ilustrační foto.
Motivem promyšlené vraždy kadeřnice Jitky z Brodu byla jiná žena

Vysočina podle Pavla Kubiše nemá od vzniku krajského ředitelství v roce 2010 žádný neobjasněný případ vraždy.

„Pokud jde o násilné trestné činy, zmínil bych loupežné přepadení vozu s penězi na Jihlavsku. Sice jsme obvinili konkrétní osobu, ale u soudu byla viny pravomocně zproštěna. Přesto jsme přesvědčeni, že jsme obvinili toho pravého pachatele,“ uvedl Pavel Kubiš k případu, který by se s ohledem na rozhodnutí soudů mohl mezi takzvané policejní pomníčky počítat.