Výčitky a neustálé konflikty byly pro něj natolik nesnesitelné, že se rozhodl vše ukončit navzdory tomu, že matku i bratra bezmezně miloval. Po dlouhém přemýšlení se je nakonec rozhodl oba zabít, protože je chtěl ušetřit dalších životních proher.

V myšlenkách měl vše předem naplánováno. Rozmýšlel se asi měsíc. Když mezi ním a matkou došlo 
k osudové hádce, rozhodl 
se vzít do ruky nůž, který si předtím přinesl. Do matky bodal jako smyslů zbavený. Podle svých slov si po první ráně nic nepamatuje. Kromě asi třinácti bodnutí měla matka i podříznutý krk. Pak se vrhl na svého mentálně retardovaného bratra, kterému podřízl hrdlo.

Vražednou zbraň uklidil do garáže a z bytu ukradl sto tisíc korun, které patřily matce. Připravoval si tak verzi pro kriminalisty. Těm chtěl tvrdit, že jeho příbuzné zřejmě zabil někdo, kdo je současně i okradl.

Marek se po činu vrátil do Brna, kde většinou přebýval. Policie se o dvou mrtvých dozvěděla od Marka, který ji do bytu přivolal v sobotu tři hodiny po půlnoci. Údajně do Jihlavy přijel, aby se sešel s kamarády. Když přišel do bytu matky, od něhož měl klíče, objevil bezvládná těla.

Jenže jeho verze o loupežné vraždě vzala rychle 
za své. Kriminalisté začali Marka podezřívat a ten se ještě v sobotu k činu přiznal. Vydal vražednou zbraň, odnesené peníze i věci, které měl v době vraždy na sobě.
Kriminalisté Marka obvinili ze zločinu vraždy spáchaného s rozmyslem. Také mu dávají za vinu, že chtěl mít z vraždy majetkový prospěch, když z bytu odnesl sto tisíc korun. Za to všechno mu hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. Kriminalisté navíc požádali soud, aby 
na obviněného uvalil vazbu.

Zasedání se u Okresního soudu v Jihlavě konalo 
včera dopoledne. Soudce nakonec návrhu vyhověl 
a Marek byl převezen do vazební věznice v Brně. Tam bude čekat na soud, který se bude konat u Krajského soudu v Brně.

Hlavním motivem činu byly podle informací Deníku osobní vyhrocené vztahy mezi obviněným a matkou. Ta mu měla vyčítat všechny své životní prohry a také frustrace. Údajně mu předhazovala, že se dostatečně 
nestará o svého bratra, 
o úmrtí příbuzného, finanční a jiné problémy. Kromě toho jej měla různými způsoby psychicky deptat.

Obviněný Marek nebyl nikdy soudně trestán. Studoval tři roky medicínu, čtrnáct let hrál na housle, skládal hudbu, působil 
v hudebních souborech 
na Vysočině – v Jihlavě 
a na jižní Moravě – v Brně.