Detektivové jsou přesvědčeni, že mají dostatek důkazů. „Vyšetřování bylo ukončeno a na obviněného byla podána obžaloba pro zvlášť závažný zločin vraždy spáchaný zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem,“ uvedl pro Deník Vysočina kriminalista Pavel Kubiš z Jihlavy.

Čin se stal 13. prosince v hospodě Na Mlýnku v ulici Na Kasárnách. Bezvládné tělo oblíbené osmapadesátileté servírky bylo nalezeno v tratolišti krve v časných ranních hodinách. Způsob, jakým vrah ženu připravil o život, zaskočil i samotné kriminalisty.

„Ke způsobu usmrcení se nebudeme zatím vyjadřovat. Mohu ale říct, že šlo o velmi brutální čin,“ poznamenal Kubiš.

Jeden a půl roku za krádež pěti housek. Je to spravedlivé?
ČERNÁ A BÍLÁ: Jeden a půl roku za krádež pěti housek. Je to spravedlivé?

Obžalovaný byl dopaden záhy po činu a soud ho poslal do vazby. K činu se dodnes nepřiznal. Po zadržení odmítl vypovídat. Vazbu ale přijal bez námitek. I přes absenci doznání jsou kriminalisté přesvědčeni, že mají dostatek důkazů o jeho vině.

„Našli jsme i vražednou zbraň,“ podotkl bez dalších podrobností Kubiš.

Sedmkrát soudně trestaný Fousek se během vyšetřování nakonec odhodlal k vyjádření, ale ani v něm, se k vraždě servírky nepřiznal.

Zatím tak není úplně jasný motiv činu. S největší pravděpodobností byl loupežný. Detektivové u Fouska totiž našli věci, které měl z hospody odnést. Muž přišel do Humpolce z Příbramska zhruba rok a půl před činem. Bydlel po ubytovnách, nějaký čas i v té, která je součástí restaurace Na Mlýnku. S obětí se proto dobře znal.

S partou dalších dělníků jezdil po okolí s katrem na dřevo. Naposledy byl ubytovaný v hotelu na Dolním náměstí v Humpolci. Podle tamní obsluhy šlo spíše o samotářského člověka. V restauraci si dal každý večer několik piv, někdy večeři. Podle štamgastů se nikdy neprojevoval násilně. Kromě toho byl i vášnivý houbař a občas za houby v hospodě dostal pivo.

Herec Jiří Bartoška na návštěvě v Jihlavě.
Bartoška: Jihlavský Prior je jako brambora ve šperkovnici. Koupím ho a zbourám