Kriminalisté Šimka obvinili poprvé zhruba před třemi měsíci z vydírání soudců v Havlíčkově Brodě 
a Jihlavě. Za vším je s největší pravděpodobností nespokojenost Šimka s průběhem soudních jednání,
v nichž z různých důvodů figuroval. O kauzách psal Deník už před pěti lety. Šimek tehdy čelil několika obviněním z nebezpečného pronásledování bývalé přítelkyně. Navíc se s ní soudil o výchovu dítěte a kvůli alimentům.

David Šimek se tehdy hájil sám, ale neuspěl. Nakonec byl odsouzen a dostal přísný zákaz kontaktovat bývalou přítelkyni i její rodiče.

Před třemi týdny byl ale Šimek obviněn znovu. Tentokrát kvůli vydírání krajského státního zástupce 
z Jihlavy. Ten našel v srpnu pod svým autem granát. Motivem by mohlo být to, že v počátcích vyšetřování vydírání soudců měl žalobce kauzu na starost. Podle informací Deníku se dokonce mluvilo o tom, že by se mohl Šimek dopustit i pokusu o vraždu soudce. Proto případ prověřoval krajský státní zástupce. Jenže obvinění z pokusu o vraždu se nekonalo a případ spadl do kompetence okresního státního zástupce, který Šimka obvinil. Proč našel pod autem granát krajský státní zástupce, když už několik měsíců kauzu neřešil, není známo.

O výjimečnosti a závažnosti kauzy vypovídá i délka vazebního zasedání z 22. října u Okresního soudu
v Jihlavě. Vazbu navrhli kriminalisté, kteří Šimka obvinili z vydírání a nedovoleného ozbrojování vůči žalobci.

Podle informací Deníku Šimek obvinění popírá. Během zasedání podrobně popsal svou verzi. Jeho obsáhlá výpověď byla hlavním důvodem, proč se zasedání tak protáhlo.

„Bylo to jedno z nejdelších vazebních zasedání v případě jednoho obviněného, které jsem kdy dělal, jestli ne vůbec nejdelší," uvedl soudce, který o vazbě rozhodoval.

Šimka s místem činu údajně spojují pachové stopy a v obou případech 
i utajený svědek. Kde měl Šimek přijít ke granátu, 
o němž policie zatím nesdělila, zda byl funkční či nikoli, není známo. Podle informací Deníku se snažil sehnat granát už v době, kdy měl vyhrožovat soudkyním.

Deník ve středu mluvil s matkou obviněného, která věří svému synovi, když tvrdí, že je nevinný. „Klidně ho do toho mohl někdo namočit," argumentovala.

David Šimek je složitější osobnost. Už před pěti lety to potvrdili znalci, kteří studovali jeho psychiku. Podle nich trpěl poruchou osobnosti, má sklony k impulzivnímu jednání a problém s respektováním autorit. Soud mu tehdy doporučil vyhledat psychologickou pomoc. Jeho porucha osobnosti se mohla během let ještě změnit.

Bývalá přítelkyně popsala Šimka jako psychopata, který ji sledoval na každém kroku. Vyhrožoval jí i její rodině smrtí. Dokonce vyhrožoval únosem syna. Šimek sice přiznal, že bývalé přítelkyni posílal tisíce SMS zpráv, z nichž mnoho bylo vulgárních, ale nikdy jí nevyhrožoval smrtí.