Aktuálním případem se ve středu 12. října zabýval Okresní soud v Jihlavě. „Přiznávám vinu v plném rozsahu a je mi to líto. Prosím o co nejmírnější trest. Rád bych zůstal v České republice a dál tu pracoval,“ kál se u hlavního líčení Galka. Jemu i jeho dvěma mladším kumpánům Mariuszi Tepkovi a Konradu Januszi Sporschillovi, kteří mu dělali řidiče nákladních aut, totiž hrozil nejen přísný trest, ale i vyhoštění z republiky.

Vysočinští policisté kontrolovali nákladní auta.
Policení kontroly na Vysočině: kamion měl pět tun nadváhu, pokuta skoro 50 tisíc

Vinu přiznal i Tepka. „Chtěl jsem si přivydělat a nebyl jsem si vědom následků. Je mi to líto,“ uvedl u soudu Tepka. Sporschill vinu nepřiznal a přišel s verzí, kterou mu soud neuvěřil. „Byl jsem u toho jako řidič, ale nevěděl jsem, že je dřevo kradené,“ hájil se Sporschill.

Jenže podle státní zástupkyně moc dobře věděl, co dělá, protože dřevo pokaždé odváželi v noci. „Navíc u toho nikdy nebyl správce lesa,“ upozornila státní zástupkyně Milena Smetanová. Sporschill a Galka navíc byli za obdobné krádeže dřeva stíhání na Bruntálsku. Tamní okresní soud nakonec případ podmíněně zastavil. „Jihlavský soud má o tomto trestním stíhání povědomí a oběma obviněným tato skutečnost výrazně přitěžuje,“ poznamenala soudkyně Dagmar Koutníková Trnková. Nakonec přihlédla i k polehčujícím okolnostem. Mimo jiné, že uhradili způsobenou škodu.

Soudkyně Koutníková uvedla, že se Galka díky svému kajícnému přístupu u hlavního líčení a úplným doznáním na poslední chvíli vyhnul vězení a dostal trest na dva a půl roku s podmínkou na čtyři roky. Kromě toho musí zaplatit peněžitý trest 450 tisíc korun a nevyhnul se ani uložení zákazu pobytu. „Vzhledem k tomu, že má obviněný Galka živnost v České republice, soud mu uložil zákaz pobytu na území Kraje Vysočina,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Koutníková.

Sporschill dostal šestnáct měsíců s podmínkou na dva a půl roku, zákaz pobytu v Kraji Vysočina na jeden a půl roku. Tepka, který byl po celou dobu soudního jednání viditelně nervózní, dostal dva roky s podmínkou na dva a půl roku a zákaz pobytu na území Kraje Vysočina na jeden rok.

Ilustrační foto.
Žena v Jihlavě chtěla zbít strážníky, chlapci utekli z dětského domova

Rozsudek je pravomocný pouze u Tepky a Sporschilla. U Galky si státní zástupkyně ponechala lhůtu na případné odvolání. V závěrečné řeči navrhovala, aby soud Galkovi zabavil nákladní auto, s nímž odváželi nakradené dřevo. To ale soudkyně zamítla, protože nebylo jasně prokázáno vlastnictví auta. Galka namítal, že nákladní auto dostal jako svatební dar, tudíž z poloviny patří i jeho manželce, a soud ho tak nemůže zabavit. Vzhledem k tomu, že Galka dostal podmínku, musel ho soud pustit z vazby na svobodu. Státní zástupkyně s tím souhlasila.

První krádeže se trojice dopustila letos v březnu v Otíně u Stonařova na Jihlavsku. Z lesa si muži odvezli smrkovou dřevní kulatinu za bezmála 200 tisíc korun. Na konci téhož měsíce si pak odvezli dřevo v podobné hodnotě z lesa u Lipové - Seče na Prostějovsku. V dubnu pak kradli v Račicích – Pístovicích na Vyškovsku. Šlo o modřínové dřevo za necelých 150 tisíc korun.

V květnu opět vyrazili na Vysočinu. Z lesa mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem nelegálně odvezli modřínovou kulatinu za necelých 180 tisíc korun. Nakonec je mimo jiné prozradily nainstalované fotopasti lesníků i mobilní telefony, s nimiž se Poláci na krádežích dřeva domlouvali.