Mann Hummel, který se zabývá výrobou filtrů, se proti březnovému rozsudku Okresního soudu v Třebíči odvolal. „Využili jsme zákonného práva," podotkla mluvčí Daniela Vilhelmová.

Lukáš Komárek žádal náhradu mzdy za roky 2012 a 2013, úroky a náklady na řízení, vše ve výši 568 tisíc. Třebíčský soud tomu vyhověl, Mann Hummel však nesouhlasil. „S ohledem na přístup žalované strany po celou dobu řízení jsem odvolání očekával," poznamenal Komárkův právní zástupce Luboš Kliment.

Soudní spor trvá čtyři roky. Předcházelo mu zaměstnání Lukáše Komárka ve firmě Mann Hummel. Ta mu po dva roky prodlužovala smlouvu vždy na dobu určitou. To se zaměstnanci nelíbilo a žádal změnu poměru na dobu neurčitou. Vyhověno mu nebylo a navíc mu prý nadřízení znemožnili chodit do práce.

Následovalo podání žaloby, ve které se Komárek dožadoval určení, zda je dál zaměstnancem. „Protože to nebylo jasné, měl jsem problémy při hledání práce i s úřadem práce," popsal vyučený seřizovač ze Starče.

První instance, Okresní soud v Třebíči, mu dal za pravdu, Mann Hummel se však už tehdy odvolal. Krajský soud a následně i Nejvyšší soud Komárkovu žalobu zamítl a vyhověl firmě. Věcí se loni zabýval Ústavní soud a žalobu rovněž zamítl.

Kvůli jeho verdiktu však začal další spor. Od jeho vyhlášení Mann Hummel tvrdí, že věc by tím měla být skončena, Lukáš Komárek se svým advokátem však odkazují na popis celého rozsudku. „Soudce v závěru rozhodnutí sdělil, že kromě verdiktu je důležitý také jeho obsah. V něm říká, že pracovní poměr se na neurčito změnil automaticky, a dál je tedy zaměstnancem," mínil Kliment.

To letos v březnu podruhé připustil Okresní soud v Třebíči, když vyhověl druhé Komárkově žalobě o náhradě mzdy, čímž také uznal, že zaměstnancem zůstal.

Lukáš Komárek jde ještě dál. Přihlásil se do odborové organizace firmy a také hodlá kandidovat do jejího vedení. Napsal také dopis německým majitelům nadnárodního koncernu Mann Hummel s tím, že představitelé novoveské firmy hazardují s dobrým jménem společnosti.