Dívka byla k soudu převezena z vazební věznice, kde skončila, protože se vyhýbala trestnímu stíhání. Rodiče před soudem dávali po celou dobu najevo svou nespokojenost, že tak mladá dívka musí být ve vězení. Její matka musela být dokonce během jednání vykázána ze soudní síně, protože svými emotivními výkřiky soustavně narušovala jednání.

„Soudce je rasista, tohle není možný,“ vykřikovali na chodbě soudu rodiče dívky. Přidal se i strýc, který tvrdil, že kdyby byla jeho snacha bílá Češka, tak by nikdy do vězení nešla. „Já teda rasista nejsem, ale je to tak,“ zdůraznil strýc svůj názor.

Plné ruce práce měla i justiční stráž, která musela skupinku Romů několikrát uklidňovat, protože se mezi sebou na chodbě soudu hlasitě bavili – doslova řvali, čímž rušili i ostatní zaměstnance, kteří vycházeli z kanceláří, aby zjistili, co se to děje. „Tohle nijak komentovat nebudu,“ reagoval s poklidem jihlavský soudce Zdeněk Chalupa na poznámky o rasismu. Podle něj nebylo v případě mladistvé jiné řešení, než ji vzít kvůli jejímu přístupu do vazby.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Chlapec ležel na poli. Byl opilý

„Prakticky neustále byla na útěku z výchovného ústavu a nebylo možné s ní komunikovat a zajistit, aby byla k dispozici soudu,“ řekl Chalupa.

Ten na mladistvou vydal příkaz k zatčení a 18. května skončila ve vazbě. Pro jihlavský soud je vzetí do vazby mladistvého člověka ojedinělá až raritní záležitost.

„Za celou mou soudcovskou kariéru, kdy se zabývám mladistvými delikventy, což je od roku 1998, je to teprve druhý takto mladý člověk, který skončil ve vazbě,“ upozornil Zdeněk Chalupa na mimořádnost případu.

Mladistvá nakonec od jihlavského soudu odešla s nepodmíněným trestem na čtyři měsíce a 74 dní. Čtyři měsíce dostala za maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy i přes několikero výchovných trestů, stále utíkala z výchovného ústavua za krádež vloupáním.

Loni v dubnu ještě s další kumpánkou z výchovného ústavu, která je souzena samostatně, vypáčila šatní skříňku v jihlavském bazénu a ukradla z ní kabelku s osobními věcmi. Nezletilé zlodějky způsobily škodu 1 650 korun.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Kamarádka okradla druhou. Žena přišla o deset tisíc

Rozsudek zatím není pravomocný. Dívka i státní zástupce se sice vzdali odvolání, ale rodiče se nechtějí s rozhodnutím soudu smířit. Využili svého práva a podali odvolání za dceru. Trest totiž považují za příliš přísný.

Dalších 74 dní vězení si dívka vykoledovala za to, že neodpracovala nařízené obecně prospěšné práce, které dostala za opakované útěky z ústavu. Problémy s tím měla už jako nezletilá, kdy pobývala v jednom z brněnských ústavů.

Soudce navíc upozornil, že další trestní stíhání je proti ní vedeno na Znojemsku,a opět je to kvůli útěkům z tamního výchovného ústavu. O tom zda dívka skutečně skončí na několik měsíců ve vězení ale ještě bude muset rozhodnout Krajský soud v Brně.

Principál cirkusu Jaromír Joo se svými šelmami. Před měsícem se narodilo mládě tygra ussurijského, které dostane jméno na štaci v Pasohlávkách. Pumy americké zase vyvede na vycházku. Foto: Deník/Jana Kodysová
Principál Joo: V kleci s tygry, to je jediné bezpečné místo u nás