Odvolací soud jej poslal do vězení nejen za vydírání a výtržnictví, ale nově i za zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí. Muž závislý na drogách se doznal ke svému činu pouze částečně.

„Dospěli jsme k názoru, že obžalovaný svým jednáním naplnil veškeré skutkové znaky zločinu týrání, neboť týral jinou osobu žijící ve společném obydlí, způsobil jí těžkou újmu na zdraví a činu se dopouštěl delší dobu," uvedla předsedkyně senátu Martina Kouřilová. Soud se také ztotožnil s názorem znalců, že žena byla při jeho útoku vystavena mučivým útrapám a způsobil jí posttraumatickou stresovou poruchu.

Trest mu Vrchní soud zvýšil především s ohledem na jeho osobnost. „Nebyly u něj shledány žádné polehčující okolnosti," uvedla soudkyně. Soud naopak přihlédl k tomu, že svůj čin páchal delší dobu, spáchal více trestných činů a v minulosti byl již trestán.

Muž podle soudu týral partnerku, se kterou bral drogy, od jara 2015. Přívara ji opakovaně napadal a vyhrožoval zabitím a jeho útoky se stupňovaly. Zpočátku ji podle rozsudku bil jednou týdne, poté téměř denně. V květnu téhož roku jí při útoku zlomil dvě žebra, o dva měsíce později jí při opakovaných úderech do hlavy zlomil nos.

S nožem v ruce ji odtáhl k řece

Vše podle rozsudku vyvrcholilo na začátku října 2015 v Jihlavě. Přívara ženu oblečenou pouze do spodního prádla nejprve několikrát udeřil pěstí do obličeje a poté po ní hodil mobilem, který jí rozrazil obočí. Poté ženu zbičoval kabelem od nabíječky. Podle znalců byla vystavena mučivým útrapám, šlo minimálně o 17 švihnutí. Poté, co je z pokoje vykázala jeho babička, ženu s nožem v ruce odtáhl k řece Jihlavě, kde ji donutil se svléknout a pobývat 20 minut ve studené vodě. Přívara nakonec ženě zavolal záchrannou službu. Jeho partnerka utrpěla otřes mozku, ale i četné zhmožděniny, byla vyčerpaná a podchlazená, zdravotníci jí naměřili tělesnou teplotu 34 stupňů. Utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu.

Změnu právní kvalifikace i přísnější trest žádala žalobkyně, naopak obhájce nesouhlasil s dobou napadání i s četností útoků ani s tím, že by obžalovaný způsobil ženě postraumatickou stresovou poruchu a že by byla vystavena mučivým útrapám. Přívara včera obhajobu zaměřil proti napadené. „Poškozená má velkou tendenci lhát nebo si vymýšlet. Její lži se vyvrátily buď důkazy, nebo svědeckými výpověďmi," hájil se muž.

Trest pro Přívaru je úhrnný, muž už byl dříve odsouzený za výtržnictví. Podle znalců je jeho resocializace snížena.

Alena Horáková